Instalace včelích úlů na střeše Polikliniky Pod Marjánkou a v parku Ladronka, memorandum s Včelařským spolkem či výstava ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky. To jsou aktivity, kterými se letos městská část Praha 6 poprvé připojí ke Světovému dni včel.

Celý článek 20. 5. 2024

30. dubna skončilo hlasování v 5. ročníku projektu participativního rozpočtování Nápad pro Šestku. Během měsíce vyjádřilo svůj názor celkem 1 441 respondentů, o čtvrtinu více než v minulém ročníku. Hlasování bylo rozděleno do 2 kategorií – malé nápady a velké nápady.

Celý článek 13. 5. 2024

Na území městské části Praha 6 probíhá od října loňského roku projekt měření znečištění ovzduší vlivem lokálních topenišť ve vybraných oblastech Prahy 6.

Celý článek 21. 3. 2024

Praha 6 aktuálně vypisuje několik dotačních programů na ekologické projekty. Peníze lze čerpat na aktivity ve veřejném prostoru, na údržbu dřevin i drobné ekoprojekty, jako je pořízení kompostéru nebo nádrže na dešťovku.  

 

Celý článek 31. 1. 2024

Některé z lokalit Prahy 6 trpí během zimních měsíců zhoršenou kvalitou vzduchu způsobenou lokálními topeništi a vlivem inverzí. Jaké skutečné hodnoty mají koncentrace prachových částic, bude Praha 6 zjišťovat během letošní zimy, a to díky projektu financovanému z Norských fondů.

Celý článek 27. 11. 2023

Z dalších dvou vodních pump na šestce, které dosud bez užitku stály ve veřejném prostoru, opět teče voda. Na území městské části jich tak je z celkových 21 kompletně funkčních sedm. Šestková radnice vybízí své občany: „Přijďte si zapumpovat!“

Celý článek 2. 8. 2023

Po dvouleté pauze se v září opět vrátí participativní projekt Nápad pro Šestku – s vyšším rozpočtem a otevřený pro teenagery od patnácti let. Už popáté mohou lidé z Prahy 6 navrhovat a rozhodovat o tom, jak vylepšit, kultivovat a oživit veřejný prostor kolem sebe.

Celý článek 24. 7. 2023

Celkem na osmi místech v Praze 6 se lidé mohou osvěžit pitnou vodou z nově nainstalovaných mlžítek a mlhopítek. Šestka je do ulic nechala na léto nainstalovat ve spolupráci s PVK. K dispozici budou lidem až do září. Na léto se také rozšířil počet pískovišť, která jsou zastíněna plachtou proti přímému slunci.

Celý článek 11. 7. 2023

Kdo se stará o trávník v naší ulici? Jak často se tráva seče? Komu nahlásit nepořádek na dětském hřišti? Takové a podobné otázky řeší pracovníci odboru životního prostředí téměř celou sezonu. Nyní informace každý může najít ve svém mobilu a na počítači. 

Celý článek 10. 7. 2023

Nevíte, co s nepoužívaným kuchyňským vybavením? Nemůžete dovřít dveře skříně, protože jsou plné nenošeného oblečení? Nebo už nemáte kam dávat knihy? Hlavní město Praha a městská část Praha 6 má řešení. REUSE DEN na ŠESTCE, nebo také swap – výměnu věcí. Zájemci mohou přinést předměty, které už nepotřebují a jsou v dobrém stavu, anebo odnést to, co se jim bude hodit. To vše zdarma. Přinesení věcí není podmínkou. Součástí akce bude bohatý tematický doprovodný program pro děti i dospělé.

Celý článek 19. 6. 2023

V sobotu 1. dubna se koná již 10. ročník celostátní akce Ukliďme Česko. Dobrovolníci mají možnost zapojit se do úklidu veřejných prostranství pod patronací organizátorů úklidu. Praha 6 podpoří dobrovolníky tím, že zajistí pytle, rukavice i odvoz nasbíraného odpadu.

Celý článek 30. 3. 2023

Přestože se Praha 6 řadí k nejzelenějším městským částem, najdou se i zde místa se špatnou kvalitou vzduchu. Hlavním zdrojem znečištění ovzduší je doprava, ke znečištění nicméně přispívá i špatné topení v domácích topeništích.

Celý článek 23. 2. 2023

Na dvou místech v Praze 6 – na Dejvické ulici a u metra Hradčanská byly instalovány unikátní lampy připomínající strom. Díky popínavým rostlinám navíc přináší do města zeleň. Zároveň slouží jako lavička a provoz je úsporný.

Celý článek 7. 9. 2022

Anketa Strom roku Prahy 6 zná svého vítěze. V hlasování občanů získal první příčku dub letní v parku u zámečku Veleslavín. Do zámeckého areálu, který je ve správě státu, veřejnost dlouhodobě nemá přístup. Městská část Praha 6 však spolu s místními obyvateli usiluje o jeho trvalé otevření.

Celý článek 23. 8. 2021

Anketa Strom roku Prahy 6 dospěla k velkému finále. Do užšího výběru postoupilo celkem 12 stromů, hlasovat pro některý z nich je možné skrze Geoportál Prahy 6 až do 3. srpna.

Celý článek 20. 7. 2021

Veřejnost nominovala celkem 38 stromů v městské části a nyní bude rozhodovat o tom vůbec nejoblíbenějším. Hlasovat v této fázi ankety lze přes Geoportál Prahy 6 až do 12. července.

Celý článek 21. 6. 2021
S přívalem sněhu zahájila intenzivní úklidové práce tzv. sněhová pohotovost Prahy 6. Městská část se tak stará o schůdnost chodníků v lokalitách, kde údržbu negarantuje jejich vlastník, tedy hlavní město Praha.
Celý článek 11. 2. 2021

V rámci projektu sněhové pohotovosti bude v letošním roce zajišťována schůdnost chodníků v oblasti Hanspaulky, Baby, Sedlce, Šáreckého údolí a části Ořechovky. Stejně jako v loňském roce budou brigádníci vykonávat úklid od 1. prosince 2020 do 31. března 2021. Nástup do práce musí být nejpozději v 6.30, ukončení prací do 10.00 hodin.

Celý článek 12. 10. 2020

V hnědé BIOpopelnici dostane rostlinný odpad z domácností šanci být ještě užitečný. Například kuchyňské odřezky, slupky, uschlé kytice, ale také posekaná tráva z vašich zahrad se v kompostárnách promění ve výživný kompost pro pražské parky, sady a zahrady.

Celý článek 24. 8. 2020

Zelená chmelová stěna vyrůstá ode dneška na Vítězném náměstí v multifunkčním prostoru Šesťák, který už několik let funguje jako místo pro setkávání, kavárna i kulturní pódium pod širým nebem. Ojedinělý projekt vytvořila Praha 6 ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou jako jedno z opatření pro zlepšení klimatických podmínek ve městě. Chmel přispěje ke snížení prašnosti.

Celý článek 27. 4. 2020

„Rozloučení s létem“ dne 10. 10. 2019 od 9:00 do 16:00 hodin. Jedná se o edukativní akci pro děti ze základních, mateřských škol a pro širokou veřejnost zaměřenou na ekologickou výchovu, osvětu a dopravní výchovu. 

Celý článek 4. 10. 2019

Na území městské části Praha 6 jsou již řadu let používány sáčky na psí exkrementy papírové. Vzhledem k tomu, že se názory mezi občany Prahy 6 na to, zda používat sáčky papírové (jež se zdají ekologičtější) nebo mikrotenové (jež jsou výrazně levnější) různí, rozhodla se MČ Praha 6 použití mikrotenových sáčků vyzkoušet.

Celý článek 27. 6. 2018

Praha 6 zahájila nový dotační program na ozelenění a oživení vnitrobloků. Celkem je radnice připravena rozdělit 4 miliony korun. Finanční prostředky byly získány úspornými opatřeními v rozpočtu životního prostředí. Zájemci mohou podávat žádosti do 20. 8. 2015. Na realizaci budou mít čas od letošního září do konce roku 2016.

Celý článek 3. 8. 2015

Praha 6 zahájila nový dotační program na ozelenění a oživení vnitrobloků. Celkem je radnice připravena rozdělit 4 miliony korun. Finanční prostředky byly získány úspornými opatřeními v rozpočtu životního prostředí. Zájemci mohou podávat žádosti do 20. 8. 2015. Na realizaci budou mít čas od letošního září do konce roku 2016.

Celý článek 13. 7. 2015

Také na území Prahy 6 jsou smrky pichlavé (stříbrné) napadené mšicí smrkovou, která způsobuje jejich usychání. První známky napadení těchto dřevin mšicí smrkovou jsme na území Prahy 6 zaznamenali už začátkem května 2015. Napadené smrky byly okamžitě ošetřeny postřikem vybraným insekticidem.

Celý článek 10. 7. 2015

AKTUALIZOVÁNO 13. 3. 2015 - Po dohodě Prahy 6 a TSK budou v místě vysazeny čtyři keře a na zbytku plochy zatím bude vysazen nový trávník. Radnice zároveň uvažuje v souvislosti s revitalizací Dejvické o možnosti vytvoření odpočinkové zóny. Keře uvažované na Dejvickou budou použity v jiných parcích Prahy 6.

Praha, 25. 2. 2015 – Technická správa komunikací v minulých dnech vykácela několik metrů čtverečních jalovce čínského v ulici Dejvická u Vítězného náměstí. Stalo se tak na základě rozhodnutí Prahy 6, která kácení povolila před rokem za podmínky, že bude zajištěna výsadba 200 nových keřů. Občanská sdružení a spolky o kácení věděly, svou účast v řízení o povolení kácení však nepotvrdily.

Celý článek 25. 2. 2015

V ochraně dřevin rostoucích mimo les a povolování jejich kácení dochází v červenci k podstatné změně. Dne 15. července 2013 vstoupí v účinnost nová vyhláška k zákonu č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, která upravuje postupy při podávání žádosti o kácení dřevin.

Celý článek 9. 7. 2013

UVNITŘ KOMPLETNÍ TERMÍNY A SEZNAM LOKALIT V PRAZE 6. Pražské vodovody a kanalizace začnou za několik dní s plošnou deratizací kanalizační sítě. Hlodavcům nastraží postupně od dubna do října téměř 14 tun otrávené potravy. Nejvíce potkanů žije v okolí stavby metra A v Dejvicích a také na Jižním Městě. POZOR: V Praze 6 začíná deratizace už 2. 4. 2013, potrvá do 31. 10. 2013.

Celý článek 22. 3. 2013

Velkou otázkou a zároveň výzvou pro Prahu 6 je ovlivnění konečné podoby nově vznikajícího městského subcentra na Veleslavíně. Hlavní město Praha zde realizuje jednu z klíčových stanic na prodloužené trase metra A – stanici Veleslavín – a to se všemi návaznými dopravními vazbami, v tomto případě jde zejména o vazbu na příměstskou železnici a městské i příměstské autobusové linky.

Celý článek 22. 8. 2012

Dnes odpoledne proběhlo na Praze 6 slavnostní otevření revitalizovaných zahrad břevnovského kláštera. Obnovené a zrekonstruované zahrady dnes slavnostně otevřela starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková, společně s převorem kláštera Petrem Prokopem Siostrzonkem a ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou.

Celý článek 4. 5. 2012

Studenti Střední odborné školy stavební a zahradnické soutěžili v rámci projektu „Květiny dětí“ o to, kdo z nich zkrášlí svým návrhem okolí tří vybraných lokalit v MČ Praha 6. Jde o nepoužívaná dětská pískoviště a jeden nefunkční vodní prvek.

Celý článek 2. 3. 2012
Razící štít tonda, který razí tunel v prodloužené části metra A, se prokousal z Vypichu do budoucí stanice Petřiny. Za tři měsíce tak urazil v podzemí zhruba 500 metrů. Nyní jej dělníci "protáhnou" po kolejích budoucí stanicí a on se zakousne do zeminy a bude pokračovat dál směrem do Dejvic.
Celý článek 11. 8. 2011

Nový velvyslanec Ruské federace J.E. Sergej Borisovič Kiselev včera navštívil radnici Prahy 6 a setkal se starostkou Marií Kousalíkovou. Jde o tradiční povinnost podle diplomatického protokolu nových velvyslanců: při svém působení v nové zemi nejprve předají pověřovací listiny prezidentu republiky a poté navštíví starostu či starostku municipality, kde mají své sídlo.

Celý článek 21. 4. 2011

Na radnici se obrátili místní občané s informací, že v parku na Hanspaulce se objevil divočák. Radnice okamžitě požádala o pomoc příslušné úředníky Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl.m.Prahy, do jejichž kompetence patří výskyt divoké zvěře na celém území hlavního města.

Celý článek 1. 4. 2011

Od dnešního odpoledne, kdy místostarosta Jan Záruba svolal Povodňovou komisi Prahy 6, má radnice Prahy 6 nonstop pohotovost. Důvodem je I. povodňový stupeň, který v tuto chvíli platí v hlavním městě.

Celý článek 14. 1. 2011

První zásah Sněhové pohotovosti dopadl nad očekávání dobře. Během několika sobotních dopoledních hodin byly chodníky v Praze 6 uklizené. Na své úseky nenastoupilo jen 23 brigádníků z 574! To je neúčast pouhé 4%! I to svědčí o tom, že možnost přivýdělku za úklid chodníků je zajímavá.

Celý článek 27. 11. 2010

Radnice vyhodnocuje přínos a efektivitu dosavadní série trhů realizovaných v Praze 6. Chce se zaměřit na odezvu veřejnosti, kvalitu prodávaných výrobků, organizaci projektu, finanční zatížení rozpočtu městské části a na další možnosti spolupráce se soukromým sektorem.

Celý článek 3. 11. 2010

Zastupitelé na svém pátečním zasedání schválili uzavření smlouvy o smlouvě budoucí kupní na prodej pozemků v Liboci a Ruzyni Letišti Praha. Smlouva zajišťuje případný rozvoj letiště a zároveň dává městské části do rukou nástroj na ochranu zájmu občanů Prahy 6.

Celý článek 2. 10. 2010

Občané Prahy 6 jsou ve velké většině se zdejším životem spokojeni, podle tří čtvrtin z nich se situace za posledních 10 let zlepšila. Budoucí zastupitelstvo by se podle téměř poloviny obyvatel mělo věnovat především dopravě a parkování, následuje zdravotnictví, bezpečnost a sociální oblast.

Celý článek 23. 9. 2010

Vasileostrovský obvod ruského St. Petěrburgu se stal novým partnerem Prahy 6. Memorandum o vzájemné spolupráci podepsali starosta Tomáš Chalupa a za ruskou stranu V. Omelnitskij, vedoucí administrace Vasileostrovského obvodu.

Celý článek 26. 8. 2010

Nejen bruslaři, cyklisté a rekreační sportovci, ale i běžní návštěvníci parku na Ladronce mají důvod k radosti. Na začátku července se veřejnosti otevře další část volnočasového areálu.

Celý článek 28. 6. 2010

Uložením sošky svaté Barbory, patronky všech havířů a tunelářů, do štoly Markéta začala včera na Vypichu ražba tunelu nového úseku metra trasy A.

Celý článek 22. 6. 2010

Farmářské tržiště na Vítězném náměstí v Dejvicích přilákalo o uplynulém víkendu opět davy lidí. Stále oblíbenější způsob nakupování zeleniny a dalších zemědělských výrobků se stává příjemnou tradicí nejen v Praze 6. A logicky zajímá i potenciální partnery.

Celý článek 16. 6. 2010

Hasiči spolu s protichemickou jednotkou dnes ráno v areálu stadionu Hvězda ve Vokovicích likvidovali nahlášený únik čpavku. Kvůli havárii a nepříznivému ovzduší byl v dopoledních hodinách evakuován celý stadion a z preventivních důvodů i přilehlá základní škola Na Dlouhém lánu.

Celý článek 15. 6. 2010

Tři divoké kachny (dva samci a jedna samička) si evidentně oblíbily život na Dejvické ulici, kde se rozvážně procházejí už několik dní.

Celý článek 3. 6. 2010

Necelé tři miliony korun stála radnici Prahy 6 rekonstrukce vnitrobloku domů při ulici Generála Píky v Dejvicích, která byla tento týden dokončena. Ve vnitřním areálu domů byly opraveny mlatové cesty a v parku je nové dětské hřiště a stroje pro cvičení pod širým nebem.

Celý článek 28. 5. 2010

Radnice začala výsadbu 90ti stromů – platanů javorolistých – ve středovém pásu Evropské ulice. Každý vysazený strom ponese symbolicky jméno podle významné osobnosti minulosti či přítomnosti Prahy 6.

Celý článek 25. 4. 2010

Převozníci se svými bárkami dnešním dnem ovládli Vltavu. Pokud si chcete zkrátit cestu přes řeku, můžete využít jejich služeb. V Praze 6 jsou hned přívozy dva.

Celý článek 1. 4. 2010

Letošní zima byla mimořádně štědrá na sněhovou nadílku. Podle návratu čápů z teplých kraji se dá soudit, že zima je už opravdu minulostí a nastává čas na vyhodnocení Sněhové pohotovosti, unikátního projektu Prahy 6, určeného k zimnímu úklidu.

 

Celý článek 26. 3. 2010

Hledáme osobnosti, které dosáhly významných úspěchů i obyčejné lidi, kteří v rozhodujícím okamžiku v sobě dokázali nalézt občanskou statečnost nebo slušnost.

Celý článek 10. 3. 2010
Městská část kvůli takzvané chodníkové novele, podle níž se o úklid chodníků má starat jeho majitel, nikoli majitel přilehlé budovy nebo pozemku, najala brigádníky, kteří je budou čistit od sněhu a námrazy.
Celý článek 17. 12. 2009

Rozšíření Areálu volného času Ladronka a rehabilitace a zpřístupnění zahrad Břevnovského kláštera získají z evropských fondů celkem 115 milionů korun. Jde o první evropské peníze z Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost, které míří na území Prahy 6!

Celý článek 17. 9. 2009
Praha 6 v letošním roce v rámci květinové výzdoby na svém území připravila pro občany a návštěvníky mimořádnou atrakci – vytvořila květinovou sochu páva.
Celý článek 25. 8. 2009
Od okamžiku vyhlášení I. povodňového stupně v hlavním městě má radnice Prahy 6 nonstop pohotovost. Kromě opatření přijatých pro území Prahy 6 však také pomáhá obcím postiženým povodněmi.
Celý článek 29. 6. 2009
Od dnešního odpoledne, kdy starosta Tomáš Chalupa svolal Povodňový štáb Prahy 6, má radnice Prahy 6 nonstop pohotovost. Důvodem je I. povodňový stupeň, který v tuto chvíli platí v hlavním městě.
Celý článek 26. 6. 2009
Na sklonku loňského roku vybudovala na Petřinách městská část Praha 6 první hřiště pro seniory. Na deseti strojích pod širým nebem si mohou zájemci protáhnout a posílit záda, paže nebo nohy.
Celý článek 4. 6. 2009
Praha 6 získá do svého vlastnictví rekultivovaný park. Developerská společnost zahájila v parku, v jehož části je navržen budoucí projekt rezidenčního bydlení Kajetánka, úklidové práce. Část parku bude v budoucnu přístupná veřejnosti.
Celý článek 27. 5. 2009
Za více než půl roku si obyvatelé Petřin a návštěvníci obory Hvězda zvykli na neobvyklé společníky: dva bílé papoušky kakadu. Situace, kdy nad hlavami lidí na větvi jeřábu sedí papoušek kakadu a ozobává jeřabiny a opodál druhý, je bohužel už minulostí.
Celý článek 18. 1. 2009
Třídění nefunkčních žárovek z běžného odpadu se u obyvatel Prahy 6 setkalo s pochopením. Po čtvrt roce se na jedenatřiceti sběrných místech na území městské části vybralo 97 kg úsporných zářivek.
Celý článek 2. 1. 2009
Radnice Prahy 6 postupně označuje svá služební i užitková auta. V rámci jednotného vizuálního stylu radnice označila logem v minulosti osobní automobily, obrazovými motivy pak byly označeny užitková čistící auta, tzv. mobilní radnice a nyní k tomu přibylo i vozidlo úklidové služby.
Celý článek 6. 8. 2008
2. ročník soutěže Nejtišší dopravce na Letišti Praha má květnového vítěze. V uplynulém měsíci zvítězila letecká společnost Austrian Airlines v kategorii proudová letadla i v kategorii turbovrtulová letadla.
Celý článek 23. 6. 2008
V Praze 6 rozkvétá v těchto dnech více než 151.000 květin, z toho na Vítězném náměstí čtyřicet tisíc různobarevných tulipánů. V současné době se navíc zakládají čtyři nové záhony.
Celý článek 23. 4. 2008
V souvislosti se stavbou Městského okruhu, stavba č. 9515 Myslbekova – Prašný most, požádal Odbor městského investora Magistrátu hl. města Prahy o povolení kácení dřevin. Odbor dopravy a životního prostředí Úřadu Městské části Praha 6 po přezkoumání žádosti dospěl k závěru, že kácení povolí, nikoliv však v plném rozsahu.
Celý článek 20. 3. 2008
Od včerejška jsou na internetu k dispozici výsledky měření hladiny hluku v okolí Letiště Praha. Zaznamenává je nový monitorovací systém ANOMS8 tvořený 13 monitorovacími stanicemi umístěnými v některých částech Prahy a několika středočeských obcích.
Celý článek 8. 2. 2008
Omezit noční lety přes hustě obydlená území a provádět měření i mimo stávající ochranné hlukové pásmo – tak lze shrnout výsledek dnešního jednání představitelů měst a obcí, které jsou postiženy stávajícím intenzivním provozem na dráze 13-31 (tzv. ruzyňská), a vedení Letiště Praha.
Celý článek 17. 8. 2007

Zatím více než 2 367 objektů v okolí Letiště Praha má nová protihluková okna či balkonové dveře, v Přední Kopanině je nová cyklistická stezka, v Kněževsi si opravili chodníky a komunikace a v Roztokách mohou lidé relaxovat v Zahradě vůní.

Celý článek 21. 3. 2007
Street party proti rasismu, válkám a základnám uspořádaly v pátek 16. března na Vítězném náměstí v Dejvicích v Praze 6 Iniciativa za sociální fóra ve spolupráci s Iniciativou Ne základnám. Ohlašovatelem celé akce byl bývalý zastupitel hlavního města Prahy Miroslav Prokeš (KSČM). Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa proti uspořádání této akce protestuje.
Celý článek 19. 3. 2007
Sídliště Dědina se stane prvním komplexně rehabilitovaným územím v Praze 6! V rámci obnovy sídliště, kde dnes žije zhruba 6 tisíc lidí, bude nově řešena doprava v klidu, parkové plochy, vycházkové cesty a obchodní vybavenost.
Celý článek 19. 10. 2005
Starosta Tomáš Chalupa a velvyslankyně Nizozemí paní Ida Leonore Van Veldhuizen-Rothenbucher zasazením řádky cibulek tulipánů společně založili nový záhon na Vítězném náměstí.
Celý článek 13. 10. 2005