Hasiči likvidovali únik čpavku

Hasiči spolu s protichemickou jednotkou dnes ráno v areálu stadionu Hvězda ve Vokovicích likvidovali nahlášený únik čpavku. Kvůli havárii a nepříznivému ovzduší byl v dopoledních hodinách evakuován celý stadion a z preventivních důvodů i přilehlá základní škola Na Dlouhém lánu.

Hlavní foto

Žáci měli pod dohledem pedagogů náhradní program – vycházku na Babu a do Šárky.

Kolem jedenácté hodiny byla evakuace ukončena. V okolí stadionu byly totiž měřeny stále nulové koncentrace. Zhruba 300 žáků se postupně vrátilo do svých tříd, byla zrušena předchozí výzvu obyvatelům, aby zůstali v bytech, pečlivě zavřeli okna a nevětrali. Na zimním stadionu se pokračuje v odvětrávání. Jedna osoba byla předána záchranářům. Mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová převzetí zraněného potvrdila. "Jedná se o osmačtyřicetiletého muže, který se nadýchal čpavku. Převezli jsme jej do střešovické nemocnice, jeho stav není vážný," upřesnila.

V místě zasahovali celkem 3 hasičské sbory, zkrápěly čpavek vodou uvnitř budovy a odvětrávaly zbytky čpavku pomocí ventilátoru. Prováděly i měření v okolí haly, naměřily nulové koncentrace.

Čpavek se používá do chladicích zařízení. Vyznačuje se nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.

(foto: www.hzspraha.cz)

Související články