Vyplujte do práce

Převozníci se svými bárkami dnešním dnem ovládli Vltavu. Pokud si chcete zkrátit cestu přes řeku, můžete využít jejich služeb. V Praze 6 jsou hned přívozy dva.

Hlavní foto

Připravte si však nějaký ten drobák nebo jízdenku na městskou hromadnou dopravu. Nechat se vzít na druhý břeh totiž něco stojí. "Na přívozu máme jak označovače na jízdenky, tak čtečku na Opencard. Lístky taky prodáváme," říká provozovatel pražských přívozů Zdeněk Bergman.

Pokud si myslíte, že přívoz není vhodná cesta do práce a je dobrý tak akorát na rodinné výlety, pak jste na omylu. "Čím dál více lidí jezdí přívozem do práce. Nejvíce jich zaznamenáváme na úseku mezi Podbabou a Podhořím. Loňský rok jsme tam převezli až 1 800 cestujících denně," vzpomíná Bergman.

Právě i díky zvyšujícímu zájmu Pražanů o lodní dopravu hlavní město navýšilo počet lodí, které tak budou jezdit v kratších intervalech. "Čím dál více lidí si uvědomuje, že jet přívozem není pouze romantika, ale v některých případech i úspora času," tvrdí Bergman. Ten dodává, že jedinou obavou převozníka je samotná hladina řeky. Když stoupne, převozník nesmí vyplout.

Převezou vás

P1: Dolní Sedlec - Zámky, severní okraj Prahy, slouží jako alternativa mostu z Bohnic na Suchdol
P2: Podbaba, spojuje vltavské břehy mezi vyústěním Šáreckého údolí a Podhořím, nejvytíženější
přívoz
P3: Lihovar - Dvorce - Žluté lázně
P4: Dětský ostrov - Národní divadlo - Hollar, v zimě nepojede
P5: Císařská louka - Jiráskovo náměstí, vytížený přívoz
P6: Modřany - Lahovičky, oblíbený přívoz cyklistů a inline bruslařů

(podle deníku Metro)

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024