Šestka třídí odpad i díky komunitním kompostérům

Praha 6 společně s organizací Kokoza pokračuje v rozšiřování komunitního kompostování. Pro třídění bioodpadu zprovoznila tři nové kompostéry. Jsou umístěny na Břevnově, na Červeném vrchu a na Petřinách.

Hlavní foto

„K prvním třem kompostérům z roku 2021 přibyly další tři, kam lze umístit rostlinný odpad ze zahrady i z vlastní kuchyně. Společné kompostéry vedou nejen ke snižování množství směsného odpadu končícího ve spalovně, ale také motivují ke sběru bioodpadu, který tvoří až 40 % odpadů v domácnosti a z něhož vznikne hodnotná surovina. Kompostér zároveň podporuje komunitní život lidí, které spojuje nejen nadšení pro kompostování,“ říká Petr Palacký, radní pro životní prostředí a klima Prahy 6.

Za pořízení tří nových kompostérů radnice zaplatila celkem 380 000 korun. Jsou určeny domácnostem, které nemají možnost nakládat s bioodpadem jiným způsobem, to znamená, že nemají možnost kompostovat na vlastní zahradě ani třeba nemají možnost účastnit se svozu bioodpadu organizovaného pražským magistrátem. Jeden kompostér může sloužit až padesáti domácnostem. Výsledný kompost lze využít pro pěstování v zahradě nebo péči o zeleň kolem domu. Všechny kompostéry mají tři komory – do jedné se bioodpad ukládá, v druhé probíhá přeměna na kompost a ze třetí se hnojivo odebírá. Nádoby jsou opatřeny uzamykatelným zámek na kód a jsou vyrobeny z modřínového dřeva v integrační dílně Kokozy, která zaměstnává osoby s duševním onemocněním. „Náš tým bude zpočátku uživatelům kompostérů k dispozici, aby poradil, co a jak do nádob ukládat, jakých chyb se vyvarovat, nabídneme praktické ukázky i online podporu, díky které zvládne kompostovat opravdu každý,“ říká Soňa Houžvová z Kokozy.

 Chcete kompostovat?

Pokud byste se rádi stali součástí komunity, která bude mít k připravovaným ale i stávajícím kompostérům přístup, přihlaste se na e-mailu info@kokoza.cz nebo telefonicky na čísle 724 994 464. Přihlašovat se můžete do naplnění kapacit.

Související články