Radnice vyhodnocuje proběhlé farmářské trhy

Radnice vyhodnocuje přínos a efektivitu dosavadní série trhů realizovaných v Praze 6. Chce se zaměřit na odezvu veřejnosti, kvalitu prodávaných výrobků, organizaci projektu, finanční zatížení rozpočtu městské části a na další možnosti spolupráce se soukromým sektorem.

Hlavní foto

Vedení radnice chce dosavadní náklady na farmářské trhy do polovinu roku 2011 snížit na polovinu a následně nastavit takový model, kdy bude jejich provoz a organizace soběstačná. Radnice také připravila výběrové řízení na vánoční farmářské trhy na Vítězném náměstí.

Praha 6 je místem, kde fenomén letošního roku - farmářské trhy - vznikl. Šestková radnice nese hlavní know-how na celou organizaci, kterou postupně zužitkovaly i další městské části a také města mimo Prahu. V roce 2010 bylo na území Prahy 6 organizováno 15 farmářských trhů občanským sdružením Farmářské trhy. Na pořádání Farmářských trhů vypsala radnice na jaře výběrové řízení a občanské sdružení Farmářské trhy nabídlo finančně nejvýhodnější nabídku. I proto dnes stojí městskou část jeden trh 103 tisíc korun bez DPH.

Vedení radnice nyní zvažuje, jaké změny do budoucna k farmářským trhům přijmout. „Praha 6 nesla největší díl práce na vzniku farmářských trhů. To se projevilo nejen po stránce finanční, ale i organizační," vysvětluje zástupce starosty Prahy 6 Jan Záruba. Městská část Prahy 6 například zaplatila za první farmářské trhy největší částky, protože investovala do marketingu a doprovodného programu, který nalákal první návštěvníky. „Vzhledem k úspěchu trhů a rozšíření informace už nebylo u jiných městských částí nutné do marketingové a organizační podpory tolik investovat," vysvětluje Jan Záruba a dodal: „Být v pořádání trhů první a tím i zkušenější nežli ostatní přináší i úspory. Dnes dokážeme tuto službu lidem nabídnout za méně peněz, nežli ostatní městské části v Praze."

Př.: V Praze 8 si na deset trhů připravili dva miliony korun, oproti tomu Praha 6 zaplatila za 15 trhů částku 1.8 mil. korun. Ještě výraznější rozdíl lze nalézt v nákupu stánků samotných. Zatímco Praha 6 soutěží získala 50 stánků vč. příslušenství za 891 tisíc korun, v Praze 3 zaplatili za 15 stánků téměř dva miliony korun.

Nákladovost pořádání farmářských trhů byla od začátku závislá i na zájmu samotných farmářů. Faktem je, že farmářům se do Prahy na trhy ze začátku moc nechtělo. Nevěřili, že tento způsob prodeje bude úspěšný. Chybělo jim i základní vybavení splňující přísné hygienické normy, které se na prodej potravin na trhu vztahují, proto jim radnice i v tomto směru zpočátku vypomohla. „I proto investice do prvních trhů byla vyšší. Zpočátku jsme mohli od farmářů požadovat jen symbolický poplatek za pronájem místa," dodává Záruba.

Nejpozději do konce roku chce radnice Prahy 6 přijít s jasnou koncepcí dalšího pokračování trhů. Ta by měla zohledňovat požadavek na snížení finanční spoluúčasti městské části. Radnice chce nastavit takové mechanismy, kdy budou trhy co nejvíce finančně soběstačné. "Radnice bude v budoucnu maximálně hradit jen charitativní stánky a atrakce pro děti," říká Záruba. On sám vnímá farmářské trhy jako zcela nezastupitelnou službu občanům v Praze, u které má smysl pokračovat. „Farmářské trhy jsou dnes takovým fenoménem, že si Prahu bez nich nedovedu představit. Velkou zásluhu na tom má právě naše městská část," říká. Byly to první trhy tohoto druhu, na kterých měli lidé z hlavního města možnost nakoupit zdravé české zemědělské produkty nejvyšší kvality. Praha tak následovala města, jako Paříž, Barcelona nebo Londýn, kde jsou podobné trhy pravidelně.

Radnice v této souvislosti věří, že se do organizace trhů zapojí více soukromých subjektů, pro které bude početná návštěvnost na trzích zajímavým způsobem prezentace. Budeme při dalších jednáních od organizátorů farmářských trhů vyžadovat aktivnější přístup v jednání s možnými sponzory.

Související články