Starosta a velvyslanec sázeli květiny

Unikátní projekt „Květiny pro charitu“ v rámci obecního programu Prahy 6 s názvem „Šestka kvete“ dnes začal založením záhonu na Vítězném náměstí v Dejvicích.
Hlavní foto

Květiny zasadili starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a velvyslanec USA v České republice Richard W. Graber s manželkou Alexandrií.

Projekt má hned několik rovin. „Jednak s jeho pomocí se snažíme získat finanční prostředky na charitu, konkrétně pro Domov svaté rodiny, kde se řádové sestry starají o těžce nemocné spoluobčany a jednak má rovinu vzdělávací,“ vysvětlil starosta Tomáš Chalupa.

Pro květinový program našla radnice inspiraci v Chicagu. „Kromě samotných květin jsme k tomu přidali charitativní kontext. Zakládání a péči o květinové záhony realizujeme každý rok. Letos jsme nad vybranými záhony nabídli patronaci jednotlivým velvyslanectvím. A právě díky tomu přispěla jednotlivá velvyslanectví na konto Domova svaté rodiny, dohromady částkou zhruba sto tisíc korun,“ řekl Chalupa.

“Jsem velmi rád, že Velvyslanectví Spojených států amerických má patronát právě nad záhonem na Vítězném náměstí, v centru Prahy 6. Květiny jsou nádherné, samotný nápad velmi chvályhodný a příspěvek na charitu velmi potřebný,“ zhodnotil účast Velvyslanectví USA velvyslanec Richard W. Graber, který dnes se svou chotí Alexandrií několik květin do záhonu vlastnoručně zasadil.

Vzdělávací rozměr projektu charakterizují informační cedule, které informují nejen o tom, kdo se o vznik záhonu zasloužil, ale především ve fotografii s textem popisují samotné květiny, které v záhonu kvetou. „To, že do města patří květiny a příroda vůbec, nikdo nepochybuje. Zjistili jsme však, že celá řada dětí, ale i dospělých neví, co kolem nás roste. Chápeme proto podobnou informační osvětu i jako část environmentální politiky, kterou se na rozdíl od mnohých jedinců z různých politických stran, kteří o ní pouze hlásají, snažíme takto v praxi realizovat,“ tvrdí Chalupa.

Záhon pod patronací Velvyslanectví USA na Vítězném náměstí obsahuje čtyři druhy květin: Begonii červenou a bílou, Starček přímořský a Axamitník.

Další záhony, které v tomto týdnu v Praze 6 vzniknou, přijmou pod svou patronaci velvyslanectví Ruska, Thajska, Turecka a Nizozemska.

Květiny pro charitu jsou příkladem unikátní spolupráce samosprávy a diplomatických misí se sídlem v Praze 6. Praha 6 je žádaná nejen pro bydlení, administrativu a obchodní zastoupení, ale také právě pro diplomatické mise. Především v kvalitní vilové zástavbě z 19. a 20. století v Dejvicích, Bubenči a na Ořechovce našla zázemí většina zahraničních zastoupení v České republice. Objektů s diplomatickým statusem, tedy velvyslanectví a rezidencí, je dnes v Praze 6 celkem 65. S představiteli států se pravidelně setkává i vedení městské části vždy na začátku roku na tzv. Glass of wine.

Související články