Přijďte si zapumpovat! Praha 6 opravuje vodní pumpy

Z dalších dvou vodních pump na šestce, které dosud bez užitku stály ve veřejném prostoru, opět teče voda. Na území městské části jich tak je z celkových 21 kompletně funkčních sedm. Šestková radnice vybízí své občany: „Přijďte si zapumpovat!“

Hlavní foto Nad Lávkou

„Aby si voda v pumpách udržela svoji kvalitu a pumpy byly v dobré kondici, měly by být stále v provozu. Pokud chcete v místě zalévat strom nebo záhon, přijďte si pro vodu z pumpy.  A když jdete kolem, tak párkrát si zapumpujte aspoň pro radost,“ říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek, který projekt obnovy vodních pump nastartoval v minulém volebním období.

U starých pump došlo k obnovení podzemního vodního zdroje, výměně čerpacího zařízení a doplnění nádrže pro zbytkovou vodu. Ještě v letošním roce se plánuje renovace dalších dvou, a to v ulicích Závěrka na Břevnově a Mickiewiczova na Hradčanech. V obou případech se jedná o historické pumpy, a tak nepůjde o výměnu, ale o jejich renovaci. Další dvě historické pumpy v ulicích Václavkova a Kolejní se budou opravovat už příští rok.

Po zprovoznění pump se v každé z nich dělají rozbory vody. Ty ukazují, že voda není závadná, ale nelze ji považovat za pitnou. Proto je označena jako užitková.  „Pro opláchnutí rukou, umytí ovoce nebo jako osvěžení pro psa na procházce ji lze použít, ale doporučujeme skutečně nepít,“ vysvětluje Stárek.

Všechny vodní pumpy jsou zaneseny do šestkového geoportálu, kde jsou přehledně zakreslené v mapě ZDE.

Kde jsou na šestce funkční pumpy

· Ořechovka – ulice Východní

· Hanspaulka – ulice Na Čihadle

· Hanspaulka – ulice Nad Šárkou

· Břevnov – ulice Sartoriova

· Vokovice – ulice Na Křídle

· Vokovice – ulice Nad Lávkou

· Dolní Šárka – ulice V Šáreckém údolí

Související články