Na Letišti Praha se soutěží o nejtiššího dopravce

Městská část Praha 6 ve spolupráci se Správou Letiště Praha dnes vyhlásila 2. ročník soutěže Nejtišší dopravce na Letišti Praha, který se koná od května do října 2008, tedy v období, kdy je letecký provoz na Ruzyni největší.
Hlavní foto

Smyslem akce je pozitivní motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí s důrazem na otázku hluku.

Správa Letiště Praha do hodnocení zařadila 15 leteckých společností, které budou v roce 2008 na pražské letiště létat nejčastěji.
„K vyhodnocování soutěže využíváme nový monitorovací systém, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a monitoruje letové tratě letadel,“ uvedl dnes během vyhlášení soutěže generální ředitel Správy Letiště Praha Miroslav Dvořák a dodal: „Tento vysoce sofistikovaný systém monitorování leteckého hluku a letových tratí patří ke světové špičce, využívají jej například londýnská letiště Heathrow, Gatwick či Stansted.“

„Kromě opatření technických, jako např. používání nových letadel, je třeba dělat i opatření organizační a právě začínající druhý ročník soutěže je jedním z nich,“ řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. „Přínos je v tom, že všichni dopravci vidí, jak se jejich pilotům daří zcela exaktní a přesně měřitelná kritéria dodržovat. Soutěží se snažíme apelovat na prestiž leteckých společností. Každá z nich je v pozici, že může vyhrát a být nejlepší. A pevně věřím, že všechny letecké společnosti usilují o jediné – být nejlepší. Průměr v tvrdé konkurenci nestačí. A tato snaha pochopitelně přináší to, o co nám jde. Zlepší se kvalita bydlení a života v okolních částech letiště," vysvětluje starosta Tomáš Chalupa.

Nový monitorovací systém ANOMS8 nepřetržitě sleduje hluk a zaznamenává průvodní meteorologické podmínky. Tvoří jej 13 stacionárních měřících stanic, včetně 13 meteorologických stanic, 2 mobilní měřící stanice, server pro zpracování naměřených dat a velmi moderní software. Všechny měřící stanice leží ve vybraných lokalitách v okolí Letiště Praha a jejich umístění předcházely podrobné analýzy tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídací hodnotu.

Soutěží se ve dvou kategoriích – turbovrtulová a proudová letadla. Podrobná pravidla jsou publikována na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí. Na této stránce a dále pak na webu Prahy 6 www.praha6.cz a na www.planes.cz budou každý měsíc zveřejňovány průběžné výsledky soutěže a to vždy nejpozději do dvacátého dne následujícího měsíce. Konečné výsledky budou známy do 25. listopadu 2008.

Rozmístění měřících stacionárních stanic:

Číslo

Místo měření

Číslo

Místo měření

1

Jeneč

8

Horoměřice - střed obce

2

Červený Újezd*

9

Přední kopanina

3

Unhošť

10

Horoměřice - JV okraj

4

Pavlov*

11

Řepy

5

Hostivice

12

Bíla Hora

6

Dobrovíz

13

Suchdol

7

Kněževes

Tučně jsou označeny stanice, které budou využity při hodnocení v soutěži.

Průběžné výsledky publikovány ZDE

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024