Radní Prahy 6 vyzývají hejtmana Ratha: Neprojektujte u nás!

Prohlášení Rady Městské části Praha 6 k vyjádření středočeského hejtmana Davida Ratha o budoucí podobě rychlodráhy z Prahy do Kladna.
Hlavní foto

Radní Městské části Praha 6 se ohrazují proti stanovisku středočeského hejtmana Davida Ratha, který navrhuje při modernizaci kolejového propojení mezi Kladnem a Prahou upustit od hloubené varianty na území Prahy 6.

Rada Městské části Praha 6 proto vyzývá středočeského hejtmana, aby se při svých vyjádřeních věnoval pouze území, pro které byl zvolen a neplánoval podobu projektů mimo hranice Středočeského kraje. Stejně, jako představitelé Prahy 6 nikdy nevstupovali a nebudou vstupovat do politiky, kterou p. David Rath realizuje na svém území.

Protože podle plánovaných záměrů bude trať zasahovat do oblasti Městské části Prahy 6 z více než 80 procent své celkové délky na území hlavního města, požadoval vždy starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa pro výstavbu a vedení tratě maximální šetrnost vůči obyvatelům městské části.

Praha 6 své stanovisko k budoucí podobě kolejového propojení Kladna s Prahou nezměnila. Varianta, kterou Rada Městské části Praha 6 považuje za jedinou přijatelnou pro městskou část vede v délce patnáct kilometrů po území Prahy 6 a předpokládá úsek mezi Letnou a Veleslavínem pod zemí.

Na této variantě se po sedmnácti letech shodli vloni v dubnu všechny dotčené strany, tj. ministerstvo dopravy, Středočeský kraj, Magistráty hlavního města Prahy a Města Kladna a Městské části Praha 6 a Praha 7. Starosta Tomáš Chalupa nadále připomíná, že pro Městskou část Praha 6 je prioritní propojení ruzyňského letiště s metrem.

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024