V koupališti Džbán hygienici nedoporučují koupání

V koupališti Džbán hygienici kvůli sinicím nedoporučují koupání. Ostatní přírodní koupaliště v Praze jsou na tom ale docela dobře. Řekl to Matěj Čermák z Hygienické stanice hlavního města Prahy.
Hlavní foto

Podle Čermáka je to důsledkem déle trvajícího chladného počasí a častých dešťů.

V Motole, na Šeberáku i ve Lhotce je podle Čermáka voda vhodná ke koupání. "Motol je letos dobrý, což je překvapení. Tam bývají problémy s kvalitou vody," uvedl Čermák.

Na Hostivaři je zhoršená jakost vody. V takových případech hygienici většinou doporučují, aby se lidé po vodních radovánkách osprchovali.

V nádrži Džbán je voda nevhodná ke koupání i přesto, že byla v loňském roce odbahněna. "Už na začátku sezony tam došlo k rozvoji sinic a tento stav přetrvává i nadále," konstatoval Čermák. První rozbory tam hygienici dělali 1. dubna a už tehdy tam byly sinice. Čermák se domnívá, že kvalitě vody v nádrži by pomohlo spíše odstranění živin a zdrojů fosforu z přítoku.

Podle zástupce koupaliště Džbán Karla Kučery ale odbahnění pomohlo. Bahno ve vodě bylo podle něj po napuštění zvířené, ale postupně si "sedá". "Uvidíme, jak vyjdou další rozbory," dodal.

Pražská hygienická stanice údaje o kvalitě vody v koupalištích pravidelně aktualizuje na svých internetových stránkách www.hygpraha.cz

Související články:
Koupališt Džbán se po roční odmlce znovu otevřelo
Džbán se napouští
Ze Džbánu konečně zmizí bahno

Související články