Ze Džbánu konečně zmizí bahno

Další z pražských vodních nádrží by se měla dočkat odbahnění a rekonstrukce. Tentokrát přijde na řadu Džbán v Praze 6 - Vokovicích.
Hlavní foto

Radní hlavního města včera vybrali firmu, která usazený kal ze dna rybníka odveze. Celkem by mělo odbahnění stát přibližně dvacet sedm milionů korun. Pokud se neobjeví nějaké problémy a proti výsledku výběrového řízení se některá z osmi firem, které se ho zúčastnily, neodvolá, měly by práce začít zhruba za měsíc. 

Podle původních plánů mělo odbahnění začít až 1. června. K urychlení přispělo teplé počasí. Samotný odvoz bahna by pak měl trvat přibližně sedmdesát dní. Kal už vytékal z rybníka a škodil okolí.

Vodní nádrž je připravena na důkladný „úklid“ už od Vánoc. To ji správci kompletně vypustili. Odbahnění Džbánu bylo již nevyhnutelné. Bahno se usadilo po celém dně vodní plochy a způsobilo několik problémů najednou. Z prostoru rybníka se totiž do okolí začal šířit zápach usazeného kalu, navíc z vodní nádrže již začalo bahno vytékat, a způsobovalo tak ekologické škody. 

Džbán není jediným rybníkem v Praze 6, který se dočká odbahnění. V nádrži Malá Markétka by totiž měli dělníci pokračovat v alternativním způsobu odstraňování bahna v místech, kam se nedostanou bagry a těžká technika. Rybník by měl být zbaven přibližně tří set metrů krychlových bahna.

(podle MF Dnes, autor: A. Berný)

Související články