Sídliště Dědina hlásí: hotovo!

Radnice dokončila rekonstrukci sídliště Dědina. Oprava začala v roce 2005 a stála 280 milionů korun.
Hlavní foto

Sídliště, kde žije zhruba 6000 lidí, dostalo nové fasády, opravena byla také základní škola, parter, veřejné osvětlení a zelené plochy. Vzniklo také nové centrum sídliště s fontánami a věžovými hodinami.

"Sídliště Dědina se stalo prvním komplexně rehabilitovaným územím v Praze 6! V rámci obnovy sídliště, kde dnes žije zhruba 6 tisíc lidí, byly nově řešeny parkové plochy, vycházkové cesty, veřejné osvětlení, mobiliář, fasády domů či rekonstrukce základní školy. Na budoucí podobě se navíc podíleli sami občané, kteří využili možnost připomínkovat projekt a upravit budoucí podobu dle svých představ," vzpomíná starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Dědina se tak stala prvním sídlištěm v Praze 6, které radnice plánovala oživit a dodat mu jednotnou a moderní tvář. Poté, co nejprve dostaly nové zateplení a fasádu panelové domy a po generální opravě základní školy, přišel na řadu parter a zeleň mezi domy. Náklady na kompletní rehabilitaci sídliště dosáhly částky 280 milionů korun.

Přetváření sídliště začalo už v roce 2004 diskuzemi mezi obyvateli, radnicí a projektanty. Ti do plánů zapracovávali připomínky místních lidí. Lidé si tak například prosadili, že se nebude na Dědině stavět garážový dům, přestože v ulicích chybí desítky regulérních parkovacích míst. Odmítli také předzahrádky před domy.

Rehabilitace sídliště Dědina byla rozdělena do třech následujících částí

1. fáze - 2005: Rekonstrukce panelových domů (rekonstrukce fasádního pláště a výměna oken, cena 80 mil. korun)

2. fáze – 2006 / 2007: Rekonstrukce ZŠ Dědina (zateplení fasády, výměna oken, rekonstrukce školní jídelny a kuchyně, nový otopný systém, sportovní plochy, cena 134 mil. korun)

3. fáze – 2008 / 2009: Rekonstrukce parteru a zelených ploch (doplněna a opravena cestní síť včetně schodišť u bytových domů a opěrných zdí, cesty byly opatřeny betonovou dlažbou, v návaznosti na cestní síť bylo doplněno a opraveno veřejné osvětlení, u dětských hřišť doplněna pítka a v prostoru náměstí u kulturního domu Delta vzniklo nové centrum sídliště – náměstí s fontánkami, slavnostním osvětlením a věžovými hodinami, v místě původního volejbalového hřiště bylo zbudováno travnaté hřiště včetně nového oplocení, sadové úpravy zahrnující rozsáhlou novou výsadbu a osazení nového parkového mobiliáře – laviček a odpadkových košů, území bylo pokryto automatickým zavlažovacím systémem, osazeny čtyři plastické mapy - informační tabule usnadňující návštěvníkům sídliště orientaci, dosadba živých plotů a další úpravy zeleně v okolí bytových domů, cena 66 mil. korun)

Co se změnilo na Dědině?
- zrekonstruovány panelové domy (rekonstrukce fasádního pláště a výměna oken)
- kompletně zrekonstruována základní škola Dědina (zateplení fasády, výměna oken, rekonstrukce školní jídelny a kuchyně, nový otopný systém, sportovní plochy)
- vysázeno 165 nových listnatých stromů
- trávník má automatický závlahový systém
- vzniklo náměstíčko s fontánkami, hodinami a slavnostním osvětlením
- osazeno 6 dlouhých dřevěných lavic s opěradlem v ulici Ciolkovského, 18 lavic s dřevěným sedákem bez opěradla v okolí náměstí a 24 nových odpadkových košů, 5 pítek ve vnitroblocích
- 100 kusů laviček v prostoru celého sídliště
- dva zvýšené přechody pro chodce
- opraveno 20 schodišť včetně opěrných zdí
- nová betonová dlažba na veškerých chodnících v celkové délce bezmála 4 kilometry
- posíleno veřejné osvětlení
- vnitrobloky jsou spojené bezbariérovou cestou

Rehabilitace sídliště Dědin na moderní sídliště plně akceptovalo nároky na současné požadavky a trendy bydlení. Sídliště Dědina bylo před celkovou revitalizcí jednotně koncipované sídliště konce 70. let bez řešené dopravy v klidu, s problémy v obchodní vybavenosti, rozsáhlým vojenským areálem a skladovými prostory. Panelové sídliště navíc vstoupilo do procesu privatizace v Praze 6. Rehabilitací sídliště došlo k naplnění programového prohlášení rady o rehabilitaci sídlištních celků na svém území. V dalším období by mělo následovat sídliště Petřiny.

Video ZDE

Související odkazy
Rehabilitace sídliště Dědina
Lidé mohou připomínkovat podobu sídliště Dědina
Projekty žádají o dotaci z EU, na Dědině začaly úpravy v zeleni
Základní škola Dědina slavila konec oprav
Deltu, ostudu sídliště Dědina, čeká generální oprava
Na Dědině se ladily detaily
Opravená ZŠ Dědina má nový vstup i divadelní sál
Garáže na Dědině se stavět nebudou
Předzahrádky na Dědině: lidé nechtějí lavičky
Revitalizace Dědiny přinesla spor o garáže
Sídliště Dědina čekají velké změny

Související články