Průběžně vede Wizz Air a Austrian Airlines

Soutěž Nejtišší dopravce na Letišti Praha má první průběžné vyhodnocení, v červnu byly nejlepší společnosti Wizz Air a Austrian Airlines.
Hlavní foto

Dnes byly zveřejněny první výsledky 3. ročníku soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Praha. Za měsíc červen zvítězila letecká společnost Wizz Air v kategorii proudových letadel a společnost Austrian Airlines v kategorii vrtulových letadel.

Soutěž o NEJTIŠŠÍHO DOPRAVCE je již pravidelně vyhlašována Letištěm Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 a to na období, kdy je letecký provoz na Ruzyni nejintenzivnější, v letošním roce od června do října. Smyslem akce je pozitivní motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí s důrazem na otázku hluku.

Letiště Praha do hodnocení zařadilo 10 leteckých společností, které budou v roce 2009 na pražské letiště létat nejčastěji s proudovými letadly, a 3 aerolinky budou soutěžit v kategorii vrtulových letadel.

K vyhodnocování soutěže je využíván monitorovací systém ANOMS8, který sleduje komplexní hlukovou situaci v okolí Letiště Praha. Tvoří jej 13 stacionárních měřících a meteorologických stanic, 2 mobilní měřící stanice, server pro zpracování naměřených dat a velmi moderní software. Když letadlo hlučí více než ostatní nebo nedodrží předepsané příletové či odletové postupy, daný dopravce v souladu s pravidly soutěže ztrácí body.

„Kromě opatření technických, jako např. používání nových letadel, je třeba dělat i opatření organizační a právě probíhající třetí ročník soutěže je jedním z nich,“ řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. „Přínos je v tom, že všichni dopravci vidí, jak se jejich pilotům daří zcela exaktní a přesně měřitelná kritéria dodržovat. Soutěží se snažíme apelovat na prestiž leteckých společností. Výsledkem je zlepšení kvality bydlení a života v okolních částech letiště," vysvětluje starosta Tomáš Chalupa.

Vrchní ředitel Letiště Praha pro Letecký obchod, provoz a řízení majetku Jiří Pos při této příležitosti uvedl: „Aby byla soutěž objektivní, probíhá v systému ANOMS8 podrobná kontrola dat, jedná se například o eliminaci vlivů meteorogických jevů na měření hluku nebo o separaci neleteckého hluku. Zároveň se v letošním ročníku přihlíží k efektivnímu využití sedačkové kapacity letounů, lepší ohodnocení tedy získají společnosti, které lépe obsadí svá letadla.“

Podrobná pravidla jsou publikována na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí, kde jsou stejně jako na webu Prahy 6 pravidelně zveřejňovány průběžné výsledky soutěže. Konečné výsledky budou známy do 20. 12. 2009.

Výsledky za červen jsou na adrese: http://www.prg.aero/cs/site/o_letisti/zivotni_prostredi/Nejtissi_dopravce_2009/Vysledky_2009.htm
Samotná soutěž je na adrese: http://www.prg.aero/cs/site/o_letisti/zivotni_prostredi/Nejtissi_dopravce_2009/pravidla_2009.htm

 

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024