Sněhová pohotovost Prahy 6 měla perný víkend

Chodníky zajišťované sněhovou pohotovostí Prahy 6 jsou dnes průchozí už od dopoledních hodin. 

Hlavní foto

Tento víkend prověřil dobrovolníky, kteří v Praze 6 uklízejí sníh na chodnících, tzv. sněhovou pohotovost. V sobotu proběhly hned dvě úklidové směny dobrovolníků - ráno i odpoledne, dnes ráno už byli dobrovolníci opět v ulicích Prahy 6.
"Zhruba v půl deváté byla zajištěna průchodnost většiny chodníků, které zajišťuje sněhová pohotovost. Na své úseky dnes nastoupili všichni přihlášení dobrovolníci," řekl po kontrole radní Jan Záruba a dodal: "Nyní začínáme vypomáhat i na úsecích, které má na starosti hlavní město, konkrétně v okolí Vítězného náměstí a přilehlých ulicích."

Už včera starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa kvůli sněhové pohotovosti svolal na poledne krizový štáb. "Považoval jsem za potřebné upřesnit si účinnost našeho nového projektu Sněhová pohotovost a činnost všech složek zajišťujících úklid v době sněhové situace v Praze 6,“ uvedl Chalupa a dodal: "Hlavní město v sobotu dopoledne ne všude zvládalo dostatečně úklid chodníků, proto mu na určených ulicích chceme pomoci."

V Praze 6 se o 15 procent chodníků stará hlavní město, zbytek uklízí sněhová brigáda Prahy 6. Podle včerejšího závěru krizového štábu Prahy 6 byly v sobotu dopoledne hlavní komunikace (chodníky) zajišťované Technickou správou komunikací hl.m.Praha ve velké části v nevyhovujícím stavu. Naproti tomu brigádníci sněhové pohotovosti Prahy 6 podle starosty Chalupy chodníky uklízeli od rána, kromě devíti lidí nastoupili do práce všichni. Z 578 úseků je obsazeno k dnešnímu dni 440, zajišťovaných 344 osobami, ze kterých na včerješí sněžný den nastoupilo 97% , to znamená 335 pracovníků „sněhové pohotovosti“. Infolinka Sněhové pohotovosti Prahy 6 (tel.  800 105 060) bude v provozu i ve dnech 9. – 10. 1.2010 (sobota 10 – 17 hodin, neděle 9 – 17 hodin).

Zároveň Praha 6 vyhlásila na včerejší odpoledne výjimečně s ohledem na počasí druhé kolo sněhové pohotovosti za podmínky 500.-Kč navíc. K odpolednímu uklízení se nad rámec smlouvy dobrovolně přihlásilo asi 80 procent brigádníků.

Stroje městské části také vyrazily na pomoc hlavnímu městu s úklidem Vítězného náměstí a ulic Evropská, Svatovítská a Jugoslávských partyzánů. Navíc vypomáhají v okolí ulice Bělohorská, které je neobsazeno brigádnickou dohodou „sněhové pohotovosti“. Podle starosty Chalupy byla včera odpoledne už většina chodníků v Praze 6 schůdná, menší obtíže prý byly jen v Břevnově.

"Sněžení je v těchto dnech tak mimořádné, že i přes veškerou snahu lze těžko zajistit úklid tak dokonale, jak bychom si všichni přáli. I proto si velmi vážíme toho, když lidé nadále uklízejí chodníky sami od sebe, byť už nemusí," řekl starota Chalupa.

Podle stavu úklidu sněhu a podle možností CDV je nadále posílen v průběhu soboty a neděle strojní úklid i dalších oblastí zajišťovaných „sněhovou pohotovostí“, které nejsou obsazeny nebo dnešního dne nenastoupili pracovníci „sněhové pohotovosti“ do práce. 

O případném vyhlášení dalšího sněhového dne na pondělí 11.1.2010 bude rozhodnuto během neděle 10.1.2010.

Technická správa komunikací hl.m.Praha byla vyzvána k zajištění ručního úklidu přechodů na hlavních komunikacích (Evropská, Vítězné náměstí, Jugoslávských Partyzánů, Svatovítská, Hradčanská). Kvůli vrstvě uježděného či rozbředlého sněhu jsou silnice v Praze 6 sjízdné s velkou mírou opatrnosti.

Reportáž České televize o Sněhové pohotovosti Prahy 6 ZDE

Související články