Letiště přispívá k zaměstnanosti v okolních regionech

Členové pracovní skupiny k tématu zaměstnanosti ve Středočeském kraji a v Praze 6 včera poprvé jednali na Letišti Praha.
Hlavní foto

Včera se poprvé sešla pracovní skupina, jejíž účastníci se dohodli na podpoře zaměstnanosti v profesích spojených s odvětvím leteckého provozu, který je zejména pro Kladensko i přilehlou Prahu 6 velkým generátorem pracovních míst. 

V areálu letiště dosud pracuje více než 17 500 lidí, především z Prahy a Středočeského kraje. Kromě iniciátorů této aktivity - starosty Městské části Praha 6 Tomáše Chalupy a primátora města Kladna Dana Jiránka se jednání zúčastnily také ředitelky Úřadů práce Prahy 6 a Kladna Eva Svěrčinová a Lenka Staňková a koordinátorka strategického rozvoje Prahy 6 Jaroslava Trnková. Největší zaměstnavatele zastoupili generální ředitel a předseda představenstva Letiště Praha Miroslav Dvořák, generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas a člen představenstva a viceprezident pro pozemní provoz Českých aerolinií Peter Jusko.

Starosta Tomáš Chalupa potvrdil, že nová pracovní skupina se bude scházet pravidelně každý měsíc, aby monitorovala vývoj situace na letišti, ale i zaměstnanost v okolních regionech.

„S napětím očekáváme vývoj v ČSA, budeme sledovat i stav jednání a další kroky ve věci hospodaření ČSA, chystané privatizace a sporu mezi vedením a zástupci odborů. Chceme se také věnovat dlouhodobé koncepci větší ekonomické stability růstu letiště, které výrazně přispívá k zaměstnanosti okolních regionů,“ řekl po prvním jednání pracovní skupiny starosta Chalupa.

Generální ředitel a předseda představenstva Letiště Praha Miroslav Dvořák v této souvislosti uvedl, že:
„Hlavním ekonomickým stimulem pro rozvoj zaměstnanosti v regionu bude nová paralelní dráha, která během výstavby a následného zprovoznění přispěje novými téměř 17 tisíci pracovních míst. Dokládá to jednak analýza předních českých makroekonomů, tak i zahraniční zkušenosti. Např. plánovaná třetí dráha na letišti v Londýně Heathrow přinese do britské ekonomiky 30 miliard liber (téměř 900 miliard korun) a během výstavby zajistí práci pro 50 tisíc lidí. Po jejím zprovoznění na letišti přibude 10 tisíc nových pracovních příležitostí. Ty se přiřadí k dnešním 72 tisícům.“

Generální ředitel Řízení letového provozu Jan Klas zmínil i zatím ne příliš známý fakt, že dráha přispěje také k snížení hlukové zátěže, protože dispečerům umožní snadnější organizaci provozu a letadla nebudou muset tzv. čekat ve vzduchu, až se současná hlavní dráha uvolní.

Ředitelky úřadů práce účastníky jednání seznámily s úrovní nezaměstnanosti v jednotlivých regionech, na Kladensku se jedná o více než 8 % lidí bez práce, v Praze je celkové číslo 3,2 %, z toho v Praze 6 jde o 2,7% nezaměstnanost.

Letiště Praha stejně jako všechna významná mezinárodní letiště přispívá k podpoře zaměstnanosti v okolních regionech. Samotné zaměstnává více než 2 300 lidí, letecké společnosti poskytují další tisícovky pracovních míst. Na letecký provoz jsou pak navázány doplňující služby, tedy stravování, ubytování, doprava a mnoho dalších, které jsou realizovány přímo v areálu letiště.

Další informace na www.prg.aero

Související články

Praha 6 od července přebírá od Magistrátu hlavního města Prahy agendu přestupků. Za tímto účelem vzniklo oddělení přestupků, které bude součástí odboru přestupkového řízení, a od 22. dubna bude nově v provozu v poliklinice Pod Marjánkou na Břevnově. Ve dnech 18. a 19. 4. se odbor přestupkového řízení stěhuje z původní adresy Dr. Zikmunda Wintra 768/20 na polikliniku a v těchto dnech bude pro veřejnost uzavřen.

Celý článek16. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024