Džbán se napouští

Vodní nádrž Džbán se už několik dnů napouští, denně přibývá nejvýše deset centimetrů vody.
Hlavní foto

Vodní dílo bylo po jeho vypuštění odbahněno, celkové náklady se vyšplhaly na 32 milionů korun. O tom, kdy se budou moci v nádrži osvěžit, rozhodne déšť i to, kolik vody bude v Litovicko - Šáreckém potoku, kterým voda do Džbánu přitéká. V letních měsících to je obvykle kolem 50 litrů za sekundu, do nádrže se vejde 300.000 metrů krychlových vody.

Kromě odbahnění se nádrž dočkala i opravy stavidel a technologické části v její hrázi. Revitalizaci dokončí výsadba mokřadních rostlin, kterou magistrát plánuje na říjen. Výsledkem celého projektu by mělo být zejména dlouhodobé zlepšení kvality vody, zajištění bezpečného provozu vodního díla a zlepšení životních podmínek pro vodní rostliny a živočichy, a tím i pro sportovní rybolov. 

V posledních letech se v nádrži v létě přemnožovaly sinice, tento problém ovšem odbahnění úplně nevyřeší. Největším zdrojem dusíkatých látek, které zvyšují množství sinic v nádrži, je totiž zemědělství. Vodní dílo Džbán bylo postaveno v letech 1966 až 1971 jako rekreační zázemí Pražanů. Odbahnění, které začalo v květnu, se nádrž dočkalo po 36 letech. Auta odvezla 65.000 metrů krychlových bahna, které poslouží jako hnojivo. Projekt je spolufinancován z fondů Evropské unie. Původně se počítalo s částkou o 20 milionů korun vyšší. Nakonec ale jednodušší likvidace nezávadného bahna, které nebylo zatíženo nebezpečnými látkami, projekt zlevnila a také urychlila.

(podle ČTK)

Související články