Záruba: O projekt Sněhová pohotovost mají zájem další obce

Praha 6 má vlastní plán, jak zajistit úklid sněhu v nových podmínkách: Sněhová pohotovost.
Hlavní foto

Starost o stav chodníků během zimy letos přebírá hlavní město. Na údržbu ale nemá peníze. O úklid více 80 hektarů chodníků se tak musí postarat Praha 6. Městská část připravila vlastní projekt, jak úklid zajistit, zapojit se mohou i občané.

Pokud 15. listopadu (začátek zimní údržby) napadne sníh a zasype chodníky v Praze 6, mohou majitelé domů zůstat sedět doma a hrábla a lopaty nechat ve sklepě. Odpovědnost za škody způsobené neschůdným chodníkem podle novely zákona už nemají oni, ale jejich vlastník. A tím je v největší míře hlavní město. To však na úklid více než tisíce hektarů chodníků nemá peníze. Na zimní údržbu komunikací pro pěší bylo dosud vynakládáno cca 135 mil. Kč, po přijetí novely je odhadován nárůst o miliardu korun. „Navýšili jsme pojistné plnění ze současných pěti milionů na desetinásobek. Z této částky se bude platit odškodné lidem, kteří kvůli sněhové nadílce uklouznou a zraní se,“ informoval tiskový mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

„Rozsah úklidu zajištěný magistrátem je nedostatečný. Víme, že strojové čištění je nejúčinnější, Prahu 6 by ale letos stálo neuvěřitelných 200 milionů Kč. Proto jsem pověřil radního Zárubu o hledání úspornějšího, ale přitom účinného řešení. Navrhl z mého pohledu ambiciózní a logisticky velmi náročný projekt, který náklady snižuje až o 80%,“ domnívá se starosta Tomáš Chalupa.

Uklidí brigádníci
Praha 6 přichází s vlastním originálním plánem, jak celý systém zlevnit a přitom mít uklizené chodníky. Na úklid sněhu najme brigádníky. „Budeme mít k dispozici 700 brigádníků, kteří budou držet tzv. „sněhovou pohotovost“ až do 31. března. Pokud začne sněžit, okamžitě nastoupí k úklidu,“ vysvětluje Záruba novinku, kterou v Praze, ani v České republice dosud nikdo nevyzkoušel. Podobnou zkušenost mají jen v zahraničních městech, např. New York nebo Milwaukee.

Praha 6 zajistí brigádníkům nářadí a posypový materiál. Na jednu osobu tak vychází úklid přibližně 400 délkových metrů chodníku. Brigádníci si tak mohou vydělat pravidelně každý měsíc 2000 korun hrubého bez ohledu na to jestli sněží, nebo ne. Další finanční bonus je v případě sněžných dnů. „Celý úklid by se tak mohl zlevnit na 45 milionů korun, pokud k tomu přidáme i strojové čištění v nejfrekventovanějších oblastech, ušetříme tři čtvrtiny nákladů,“ sdělil Záruba. Se strojovým úklidem sněhu se počítá na přibližně dvaceti procentech území. Radní také slíbil, že nedojde k rozšíření počtu cest, které se v zimě neudržují. „Úklid bude zajištěn rovnoměrně, aby nedošlo k disproporci mezi některou oblastí. Neudržovaných cest bude stejně jako vloni,“ slíbil. O „sněhovou pohotovost“ je zájem, první brigádníci z řad studentů se již sami hlásí, počítá se i s tím, že úklid sněhu bude zařazen i do systému veřejně prospěšných prací.

Zapojit se mohou i občané Prahy 6
Letošní zimní údržba, se kterou nemá městská část v takovém rozsahu zkušenosti, může být opravdu náročná. Radnice proto dává prostor i občanům, kteří si chtějí uklízet sami. „Projekt Sněhová pohotovost v podstatě navazuje na to, co většina občanů v zimě dělala každoročně až do minulého roku. Sami uklízeli před svými domy. Letos proto občany oslovujeme s žádostí o pomoc a nabízíme i možnost zajímavého přivýdělku,“ sděluje radní Jan Záruba. Lidé se mohou hlásit na radnici, k dispozici dostanou nářadí a za práci dostanou zaplaceno. Zároveň mohou za pronájem nabídnout své nevyužívané prostory, např. sklep, k dočasnému uskladnění nářadí a posypového materiálu.

Městská část konzultovala svůj záměr s obyvateli z různých částí Prahy 6. Lidé vítají možnost postarat se o chodníky v místě svého bydliště a ještě si tak přivydělat. Největší zájem je v oblastech se zástavbou rodinných domů. „Podrobnější informace se občané dozvědí na bezplatné infolince  800 105 060 a také v informačních kancelářích a na speciálních webových stránkách,“ ujišťuje radní a dodává: „O náš systém již projevily zájem i jiné obce.“

Úklid sněhu bude Praha 6 v souladu s vyhláškou magistrátu zajišťovat podle stupňů důležitosti nejprve u budov úřadů, škol, zdravotních zařízení, stanic metra nebo zastávek MHD. Schůdnost chodníků má být zajištěna od 7 do 17 hodin, a to do 12 hodin od chvíle, kdy napadne sníh. Pro ostatní chodníky platí vyhláškou daný limit 48 hodin od prvních závějí. Průměrný počet sněžných dní je v Praze 33.
 
Reportáž TV Nova: Chcete si přivydělat? Pomáhejte obcím odklízet sníh

Sněhová pohotovost

bezplatná infolinka  800 105 060
email: snehovapohotovost@praha6.cz
web (funkční od 11.11.): www.snehovapohotovost.cz  

Související články