Ruzyňské letiště zavře v neděli kvůli revizi hlavní ranvej

V neděli se provoz na pražském letišti přesune z hlavní na vedlejší dráhu.
Hlavní foto

Letadla tak budou jeden den od 9:00 do 17:00 nalétávat přes hustě osídlené části Prahy a Kladenska. Důvodem je revize hlavní dráhy, sdělila mluvčí letiště Eva Krejčí.

Jednodenní revize je podle Krejčí nutná, neboť letiště letos při pravidelné květnové údržbě hlavní dráhy použilo nové technologie. Celkem údržba spolkla 32 tun speciálních materiálů, například kameniva a pryskyřice. "Výsledek je třeba prověřit," uvedla mluvčí.

Letiště provádí údržbu drah pravidelně na jaře a na podzim. Letos zavřelo hlavní dráhu v době od 25. dubna do 18. května. Od 30. dubna bylo možné létat na hlavní ranvej alespoň v noci.

Při uzavírkách hlavní dráhy se provoz přesouvá na vedlejší ranvej, která je k hlavní kolmá. Letiště proto před dvěma lety uzavřelo se starosty dotčených pražských čtvrtí a okolních obcí dohodu. Podle ní se vedlejší dráha nevyužívá v noci, aby letadla nerušila občany ze spaní.

(podle ČTK, foto: ČTK)

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024