Vyhlášení nejtišších leteckých dopravců

Nejtiššími dopravci na Letišti Praha za rok 2010 se staly společnosti Aeroflot v kategorii proudových a Malév v kategorii vrtulových letadel.

Hlavní foto

Výherci 4. ročníku soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Praha jsou známi. V kategorii proudových letadel získala titul letecká společnost Aeroflot a v kategorii vrtulových letadel létala nejtišeji společnost Malév. Ceny dnes vítězům předali zástupci obou organizátorů akce - místostarosta Městské části Praha 6 René Pekárek a Jiří Pos, vrchní ředitel Letiště Praha. Na slavnostním vyhlášení vystoupila taneční skupina děti z nedalekého Sdružení Roztoč, které letiště podporuje.

Soutěž NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE byla již tradičně vyhlášena Letištěm Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6. Letos bylo do hodnocení zařazeno 12 leteckých společností, které v roce 2010 létaly na pražské letiště nejčastěji, 10 aerolinek soutěžilo v kategorii proudových a 4 aerolinky v kategorii turbovrtulových letadel. Sledovalo se období od června do října 2010, kdy je v Ruzyni letecký provoz nejintenzivnější. Pro vyhodnocení soutěže byl využit monitorovací systém leteckého hluku a letových tratí ANOMS8. Hodnotila se např. hladina hluku při příletu a vzletu či efektivní využití sedačkové kapacity letadel.

„Jednou z priorit letiště je ochrana životního prostředí v jeho okolí. Soutěží NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE se snažíme k tomuto motivovat i letecké dopravce, kteří k nám létají," uvedl Jiří Pos, člen představenstva a vrchní ředitel pro Letecký obchod, provoz a řízení majetku Letiště Praha, a dodal: „Vítězům, kteří nám svým ekologickým provozem ve spojení s efektivní obsazeností letadel pomáhají naplňovat ohleduplný přístup k životnímu prostředí, blahopřejeme."

„Velmi nás těší, že letecké společnosti začaly brát tuto soutěž vážně a při získání ocenění NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE jsou skutečně pyšné na to, že předstihly konkurenci. Nejde o to letecké společnosti trestat za porušení pravidel, ale právě o to, vyzdvihnout ty společnosti, které dokáží i při respektování limitů přidat ještě něco navíc, ještě ohleduplnější přístup nejen k životnímu prostředí, ale i k lidem žijícím v okolí letiště," komentoval soutěž místostarosta Prahy 6 René Pekárek a dodal: "Jsem si jist, že občané oceňují každou aktivitu a snahu zlepšit životní prostředí, a snižování hlukových zátěží rozhodně mezi takovéto aktivity patří."

Na dnešním slavnostním vyhlášení výsledků 4. ročníku soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE Letiště Praha zároveň oznámilo vítěze klání o nejlepší kresbu na téma letecké dopravy. Akce s názvem „Svět letadel" byla určena pro děti ze základních škol z obcí a městských částí zahrnutých do ochranného hlukového pásma letiště Praha / Ruzyně. Celkem bylo do soutěže zasláno 189 obrázků žáků ze čtyř základních škol. Autorům tří nejlepších kreseb, devítileté Alžbětě Pustulkové, čtrnáctileté Barboře Marešové a sedmiletému Lukáši Tesařovi, byly předány zajímavé ceny.

Oceněna byla také ZŠ a MŠ Středokluky, která zaslala největší počet nejlepších obrázků.

Konečné pořadí soutěžících leteckých společností i jednotlivé průběžné měsíční výsledky NEJTIŠŠÍHO DOPRAVCE 2010 jsou zveřejněny na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí.

Dosavadní výsledky - vítězové jednotlivých ročníků:

2009 - Wizz Air, Lufthansa
2008 - KLM, Austrian Airlines
2007 - z důvodu instalace modernějších měřících systémů se nesoutěžilo
2006 - eazyJet

Související články