Na letišti se opět soutěží o nejtiššího dopravce

Letiště Praha ve spolupráci s Prahou 6 vyhlašuje 3. ročník soutěže Nejtišší dopravce.
Hlavní foto

Soutěž se koná od června do října 2009, tedy v období, kdy je letecký provoz na Ruzyni nejintenzivnější. Smyslem akce je pozitivní motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí s důrazem na otázku hluku.

Letiště Praha do hodnocení zařadilo 10 leteckých společností, které budou v roce 2009 na pražské letiště létat nejčastěji, do kategorie proudových a 3 aerolinky budou soutěžit v kategorii vrtulových letadel.

„V letošním ročníku jsme přidali kritérium efektivního využití sedačkové kapacity letounů,“ uvedl dnes během vyhlášení soutěže vrchní ředitel Letiště Praha pro Letecký obchod, provoz a řízení majetku Jiří Pos a doplnil: „Zjednodušeně řečeno, lepší ohodnocení získají společnosti, které maximálně obsadí svá letadla.“

„Kromě opatření technických, jako např. používání nových letadel, je třeba dělat i opatření organizační a právě začínající třetí ročník soutěže je jedním z nich,“ řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. „Přínos je v tom, že všichni dopravci vidí, jak se jejich pilotům daří zcela exaktní a přesně měřitelná kritéria dodržovat. Soutěží se snažíme apelovat na prestiž leteckých společností. Výsledkem je zlepšení kvality bydlení a života v okolních částech letiště," vysvětluje starosta Tomáš Chalupa.

Podle něj nejde o to trestat letecké společnosti za porušení pravidel, to probíhá v jiném režimu, ale právě o to, vyzdvihnout ty společnosti, které dokáží i při respektování limitů přidat ještě něco navíc, ještě ohleduplnější přístup nejen k životnímu prostředí, ale i k lidem žijícím v okolí letiště. A to je právě důvod, proč Praha 6 tuto soutěž iniciovala.

Nový monitorovací systém ANOMS8 nepřetržitě sleduje hluk a zaznamenává průvodní meteorologické podmínky. Tvoří jej 13 stacionárních měřících stanic, včetně 13 meteorologických stanic, 2 mobilní měřící stanice, server pro zpracování naměřených dat a velmi moderní software. Všechny měřící stanice leží ve vybraných lokalitách v okolí Letiště Praha a jejich umístění předcházely podrobné analýzy tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídací hodnotu.

Soutěží se ve dvou kategoriích – turbovrtulová a proudová letadla. Podrobná pravidla jsou publikována na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí. Na této stránce a dále pak na webu Prahy 6 www.praha6.cz budou zveřejňovány průběžné výsledky soutěže. Konečné výsledky budou známy do 20. 12. 2009 

Výsledky 2. ročníku soutěže

Výsledky 1. ročníku soutěže



 O Letišti Praha
V roce 2008 odbavilo 12,63 milionů cestujících. Cestující mají v nadcházející letní letové sezóně k dispozici nabídku 50 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 125 destinacemi po celém světě.

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024