Šestka se po zimě uklízí. Pomoci mohou i lidé díky MMS

Po náročné zimě začal jarní úklid. Uklízet se budou silnice, chodníky i příroda. Čištění probíhá i o některých víkendech, výjimkou jsou státní svátky.

 
Hlavní foto

„Vyzýváme obyvatele, aby opravdu sledovali dopravní značení s termíny, právě třeba před odjezdem na víkend,“ upozorňuje místostarosta Jan Záruba, který je zodpovědný na radnici za oblast životního prostředí.

Informační značení řidiče na čištění upozorní sedm dní předem. Radnice však k tomu rozesílá informační esemesky, které upozorňují zaregistrované občany s několikadenním předstihem, kdy se bude uklízet jejich ulice. Současně s úklidem vozovek zajišťuje městská část na své náklady a nad rámec pravidelných úklidů i úklid chodníků. „Je nutné, aby řidiči neparkovali auta při úklidu ulice na chodnících,“ upozorňuje Záruba.

Do úklidu chodníků se v březnu zapojili i brigádníci sněhové pohotovosti, kteří pomáhali odstranit tuny použitého posypového materiálu. Jarní úklid se dotkne i všech veřejných prostranství.

Pro jarní úklid zahrádek i domácností jsou obyvatelům Prahy 6 k dispozici velkoobjemové kontejnery. Jedny zajišťuje magistrát a jsou přistavovány ve všední dny v pondělí odpoledne do úterý. Druhé zajišťuje městská část a přistavují se o víkendech. Jednotlivé lokality s termíny lze najít na těchto stránkách a v časopise Šestka. „Kontejnery budou přistaveny v sobotu dopoledne, nejpozději do 12 hodin. V sobotu a neděli budou na stanovištích, když se naplní, dojde k výměně za prázdné. Vždy v pondělí nejpozději do 12 hodin budou odvezeny,“ informuje inspektorka životního prostředí Alice Zajícová. Kontejnery jsou určeny jak k likvidaci rostlinného odpadu ze zahrádek, tak i objemného odpadu z domácností. Pro městskou část i pro magistrát zajišťuje svoz odpadu společnost Pražské služby. Zvláštní režim má nebezpečný odpad, který se odváží pravidelně v předem stanovených časech a trasách. V Praze 6 je k dispozici pět sběrných dvorů (Nad Lávkou, Moravanů, Jednořadá, Drnovská, Radimova) otevřených v pracovní dny a sobotu dopoledne. Objemný odpad nad povolený limit přijímá sběrný dvůr v Probošťské ulici.

Občané Prahy 6 mohou nadále pro rychlejší nápravu a řešení různých nešvarů a nedostatků na území městské části, mezi které patří například i neuspokojivý úklid, využít svých mobilních telefonů a zaslat na radnici MMS zprávu. Stačí odeslat fotografii z mobilního telefonu (případně ale i z počítače) např. rozbité lavičky, převrhnuté popelnice, rozbitého chodníku, neposekané trávy, pomalované fasády, začínající skládky apod. na emailovou adresu: mms@praha6.cz. Zároveň pro účinnější řešení je vhodné, resp. nutné, připsat do textu údaje, které poslouží k identifikaci místa konkrétního nešvaru či problému. Průběh řešení je pak možné sledovat na webových stránkách www.praha6.cz/mms.

Související články