Alej - 90 let Prahy 6

Hledáme osobnosti, které dosáhly významných úspěchů i obyčejné lidi, kteří v rozhodujícím okamžiku v sobě dokázali nalézt občanskou statečnost nebo slušnost.

Hlavní foto

Otevřený dopis starosty Tomáše Chalupy občanům Prahy 6:

Vážení spoluobčané,

v tomto roce si Městská část Praha 6 připomene významný mezník – bude to 90 let, kdy bylo rozhodnuto, že se převážná část území, tvořící dnešní Městskou část Praha 6, stane součástí hlavního města. Přesně 4. září roku 1920 podepsal totiž první prezident Československé republiky T.G.Masaryk zákon č. 144/1920, kterým se sedm z devíti katastrálních území dnešní Městské části Praha 6 – Břevnov, Bubeneč, Dejvice, Střešovice, Veleslavín, Vokovice a Liboc – staly součástí hlavního města. Tento den (4. září) proto radnice Prahy 6 vnímá jako den vzniku městské části, která je dnes jednou z nejžádanějších lokalit pro bydlení, administrativu i diplomatická a obchodní zastoupení nejen v hlavním městě, ale i v rámci celé republiky.

V souvislosti s oslavami tohoto významného data pro městskou část připravujeme projekt s pracovním názvem „Alej – 90 let Prahy 6“. Rádi bychom, kromě celé řady drobných připomínkových akcí, realizovali v letošním roce výsadbu 90ti stromů – platanů javorolistých – ve středovém pásu Evropské ulice. Pro každý vysazený strom hledáme symbolicky jeho pojmenování podle významné osobnosti minulosti či přítomnosti Prahy 6.

Nyní nadešel čas, kdy by bylo vhodné začít se zamýšlet nad výběrem těchto významných osobností, které by alej platanů touto neobvyklou formou připomínala a toto není možné bez Vás, významné osobnosti Prahy 6. Obracím se proto na Vás s prosbou o zvážení a podání návrhů na tipy na jména osobností. Své podněty, pokud možno s krátkým zdůvodněním, zasílejte prosím na emailovou adresu alej@praha6.cz.

Prosím Vás o návrh osobnosti, návrhy osobností, které se významnou měrou zasloužily o rozvoj naší městské části nebo dosáhly významných úspěchů ve svém oboru na poli uměleckém, vědeckém či za jiná díla nebo zásluhy mající vztah k naší městské části. Hledáme ale i naše obyčejné lidi, naše spoluobčany, kteří v rozhodujícím okamžiku, v situacích, ve kterých jde o záchranu lidského zdraví, života, či jen v souboji o čest a morálku v sobě dokázali nalézt občanskou statečnost a slušnost.

Těšíme se na Vaše zajímavé náměty, návrh či návrhy, velmi si jich vážíme. Na Vašem návrhu nám záleží. Dovolujeme si Vás požádat, o jejich sdělení s informací o navrhované osobnosti nejpozději do konce března tohoto roku.

Děkujeme Vám, že i nadále zůstáváte Praze 6 věrní.

S úctou

Související články