Ruský velvyslanec navštívil radnici

Nový velvyslanec Ruské federace J.E. Sergej Borisovič Kiselev včera navštívil radnici Prahy 6 a setkal se starostkou Marií Kousalíkovou. Jde o tradiční povinnost podle diplomatického protokolu nových velvyslanců: při svém působení v nové zemi nejprve předají pověřovací listiny prezidentu republiky a poté navštíví starostu či starostku municipality, kde mají své sídlo.

Hlavní foto

Setkávání vedení radnice Prahy 6 a zástupců diplomatických misí v Praze 6 není však pouze zdvořilostním aktem. Už tři roky totiž radnice realizuje projekt „Květiny pro charitu“. Tento projekt je příkladem unikátní spolupráce samosprávy a diplomatických misí se sídlem v Praze 6. V loňském roce se do projektu zapojilo patnáct velvyslanectví.

Projekt má hned několik rovin. „Jednak s jeho pomocí se snažíme získat finanční prostředky na charitu, konkrétně pro Domov svaté rodiny, kde se řádové sestry starají o těžce nemocné spoluobčany a jednak má rovinu vzdělávací,“ vysvětlila starostka Marie Kousalíková.

Pro květinový program našla radnice inspiraci v Chicagu. „Kromě samotných květin jsme k tomu přidali charitativní kontext. Zakládání a péči o květinové záhony realizujeme každý rok. Před třemi lety jsme nad vybranými záhony nabídli patronaci jednotlivým velvyslanectvím. Záhony jsou pak sestaveny v národních barvách země a někdy vytváří i přesnou kopii vlajky státu, který se účastní projektu. A právě díky tomu přispěla jednotlivá velvyslanectví na konto Domova svaté rodiny, dohromady částkou zhruba sto tisíc korun,“ dodala Kousalíková.

Vzdělávací rozměr projektu charakterizují informační cedule, které informují nejen o tom, kdo se o vznik záhonu zasloužil, ale především ve fotografii s textem popisují samotné květiny, které v záhonu kvetou. „To, že do města patří květiny a příroda vůbec, nikdo nepochybuje. Zjistili jsme však, že celá řada dětí, ale i dospělých neví, co kolem nás roste. Chápeme proto podobnou informační osvětu i jako část environmentální politiky,“ tvrdí místostarosta Jan Záruba.

Velvyslanectví Ruské federace má v současnosti pod patronací záhon před hotelem Crown Plaza. Spoluzaložil ho v roce 2008 předchůdce dnešního ruského velvyslance J.E. Alexey Leonidovich Fedotov. Záhon obsahuje begonie červené a bílé, šalvěj zářivou a šalvěj pomoučenou.

Praha 6 je žádaná nejen pro bydlení, administrativu a obchodní zastoupení, ale také právě pro diplomatické mise. Především v kvalitní vilové zástavbě z 19. a 20. století v Dejvicích, Bubenči a na Ořechovce našla zázemí většina zahraničních zastoupení v České republice. Objektů s diplomatickým statusem, tedy velvyslanectví a rezidencí, je dnes v Praze 6 celkem 65.

Fotogalerie z návštěvy ZDE

Související články