Praha 6 chce uchránit před kácením lípy v Thákurově ulici

Některé stromy v Thákurově ulici v Dejvicích jsou v ohrožení. Strana zelených se totiž opírá o znalecký posudek, který navrhuje kácení šesti stromů ze čtyřřadého stromořadí. Úřad Prahy 6 považuje za nezachranitelné pouze tři.
Hlavní foto

Technická správa komunikací se na Úřad Prahy 6 obrátila s žádostí pokácet třicet z jednatřiceti stromů v Thákurově ulici. Vedla jí k tomu snaha o obnovení a ozdravení lipové aleje (Tilia tomentosa). "Podle odborného posudku jsou lípy staré a nemocné, část z nich je napadena plísní," sdělil tiskový mluvčí TSK Tomáš Mrázek s tím, že osmdesát let staré stromy jsou nebezpečné svému okolí. "Samozřejmě počítáme s náhradní výsadbou ve stejném množství. Jako náhradní stromy navrhujeme lípu stříbrnou nebo platan," dodal Mrázek.

„Radnice Prahy 6 se kvůli odbornému posouzení obrátila na dva znalce z oboru dendrologie. Zároveň jednala s Českou inspekci životního prostředí. Doporučení od České inspekce životního prostředí jsme obdrželi a sdělují nám, že tři stromy nelze zachránit a z důvodu bezpečnosti je třeba je pokácet. Jejich stanovisko akceptujeme. Věříme v jejich odbornost,“ sdělil Jan Záruba, radní pro životní prostřední. V posudku České inspekce životního prostředí se doslova říká: „Považujeme za důležité zdůraznit, že znalecký posudek doporučuje vykácet pouze tři stromy, u ostatních navrhuje jiná opatření.“

K našemu překvapení však ekologické sdružení Arnika zastoupené panem Martinem Skalským, zastupitelem za Stranu zelených, si nechalo vypracovat oponentní posudek, který říká, abychom pokáceli šest stromů,“ podivuje se Záruba.

Citace ze znaleckého posudku zpracovaného ing. Jiřím Vanžurou, znalcem z oboru, který zadalo sdružení Arnika – Centrum pro podporu občanů, zastoupené panem Martinem Skalským, zastupitelem za Stranu zelených: „Stromy 5,6,8,10 a 12 je nutno vykácet a neprodleně za ně provést adekvátní výsadbu. Strom 7 nemá sníženou vitalitu, avšak z důvodu výmlatkového původu a zhoršeného zdravotního stavu je doporučeno jeho pokácení.“

Z důvodu neúplného a matoucího informování nejen o kácení v Thákurově ulici, ale i o údajně plánované přípravě parkoviště v Thákurově ulici obdrží obyvatelé okolí Thákurovy ulice tento týden do svých poštovních schránkách leták, který popisuje skutečný stav a seznamuje s občany s tím, co doporučují všechny dendrologické posudky. Leták je samozřejmě také ke stažení na těchto webových stránkách.

Kolik stromů doporučují znalci dendrologie k pokácení v Thákurově ulici z původních 31 stromů?

Posudek zadaný Technickou správou komunikací zpracovaný p. Kolaříkem

Nezávislý posudek zpracovaný p. Fendrychem

Nezávislý posudek zpracovaný pí. Gragorovou

Posudek zadaný Českou inspekcí životního prostředí zpracovaný p. Rešem

Posudek zadaný sdružením Arnika zastoupeném M. Skalským a zpracovaný p. Vanžurou


30


9


10


3


6

Související články