V květnu byly nejtišší Austrian Airlines

2. ročník soutěže Nejtišší dopravce na Letišti Praha má květnového vítěze. V uplynulém měsíci zvítězila letecká společnost Austrian Airlines v kategorii proudová letadla i v kategorii turbovrtulová letadla.
Hlavní foto

V soutěži bylo hodnoceno 15 leteckých společností, které letos na Letiště Praha létají nejčastěji.

Tento 2. ročník soutěže Nejtišší dopravce 2008 na Letišti Praha vyhlásila Správa Letiště Praha, s.p., ve spolupráci s Městskou části Praha 6. Akce se koná od května do října, tedy v období největšího leteckého provozu na pražském letišti. Smyslem soutěže je pozitivní motivace leteckých dopravců k ohleduplnosti k životnímu prostředí, s důrazem na otázku hluku. K vyhodnocování soutěže je využíván nový monitorovací systém ANOMS8, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a monitoruje letové tratě letadel.

Výkonný ředitel Správy Letiště Praha, s.p., pro Rozvoj a správu majetku Ing. Dalibor Šťáhlavský při této příležitosti řekl: „Blahopřejeme květnovým vítězům, kteří se významnou měrou podílejí na zlepšení podmínek v okolí letiště. Při vyhodnocování soutěže pracujeme s vysoce sofistikovaným systémem monitorování leteckého hluku a letových tratí, který patří ke světové špičce a využívají jej například některá londýnská letiště.“

Systém ANOMS8 monitoruje komplexní hlukovou situaci v okolí Letiště Praha. Měření probíhá 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Naměřená data jsou ukládána a zpracována mimo jiné i pro vyhodnocení soutěže Nejtišší dopravce 2008 na Letišti Praha. Když letadlo překročí stanovenou hranici hluku nebo se odchýlí od předdefinovaných letových tratí, je tento konkrétní dopravce penalizován dle pravidel soutěže. Aby byla soutěž objektivní, probíhá v systému ANOMS8 podrobná kontrola dat, jedná se například o eliminaci meteorogických vlivů na měření hluku nebo o separaci neleteckého hluku. Podrobná pravidla a průběžné výsledky soutěže jsou uváděny na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí, kde jsou každý měsíc zveřejňována veškerá data soutěže, a to nejpozději do dvacátého dne následujícího měsíce.

Finále soutěže proběhne v listopadu a konečné výsledky 2. ročníku soutěže budou známy do 25. listopadu 2008.

Další informace ZDE

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024