Praha 6 zazářila ve sběru zářivek

Třídění nefunkčních žárovek z běžného odpadu se u obyvatel Prahy 6 setkalo s pochopením. Po čtvrt roce se na jedenatřiceti sběrných místech na území městské části vybralo 97 kg úsporných zářivek.
Hlavní foto

Většina partnerů pilotního projektu s názvem „zářivky do koše nepatří“ se proto rozhodla pokračovat k něm i v dalším roce.

Společný projekt radnice Prahy 6 a společnosti Ekolamp startoval vloni na podzim. V obvodu byla vytvořena sběrná místa na školách a v místních obchodech. „V Praze 6 se za čtvrt roku podařilo vybrat 97 kg úsporných zářivek, což je obdobné množství jako například za půl roku v Liberci, který má o polovinu více obyvatel,“ zhodnotila projekt Zuzana Křenková ze společnosti Ekolamp.

Podle ní také s rostoucí informovaností lidí stoupá ochota odevzdávat k recyklaci i netypická zařízení, jako jsou zářivky. Pro příští rok zůstane v Praze 6 rozmístěno 22 sběrných míst. Nefunkční zářivky nepatří do běžného komunálního odpadu, protože obsahují malé množství rtuti, která se při rozbití uvolňuje do okolí, a může poškodit nejen životní prostředí, ale i lidské zdraví.

Další informace ZDE

Související články