Wizz Air a Lufthansa jsou nejšetrnější k životnímu prostředí

Nejtiššími dopravci na Letišti Praha za rok 2009 byly vyhlášeny společnosti Wizz Air v kategorii proudových a Lufthansa v kategorii vrtulových letadel.
Hlavní foto

Dnes proběhlo slavnostní vyhlášení 3. ročníku soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Praha. Ceny vítězům předali zástupci obou organizátorů akce-zastupitel Prahy 6 a předseda zahraničního výboru Alan Zubr a ředitel leteckého obchodu, provozu a řízení majetku Letiště Praha Jiří Pos.

Titul NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE získala společnost Wizz Air v kategorii proudových letadel, v kategorii vrtulových letadel létala nejtišeji společnost Lufthansa.

Na slavnostním vyhlášení zazpívaly děti z Klokánku Hostivice, který letiště podporuje. Soutěž NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE byla již tradičně vyhlášena Letištěm Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6. Hodnotilo se období největšího leteckého provozu, tedy období od května do října. K vyhodnocování soutěže sloužil monitorovací systém ANOMS8, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a monitoruje také letové tratě letadel.

V letošním ročníku bylo zohledněno i efektivní využití sedačkové kapacity letounů, větší šanci na úspěch měly tedy společnosti, které dokáží maximálně obsadit svá letadla. „Cílem celé akce byla pozitivní motivace leteckých dopravců k používání moderních letadel s důrazem na otázku hluku a k ohleduplnosti k životnímu prostředí,“ uvedl generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Provozní ředitel vítězné společnosti Wizz Air Chris Collins při této příležitosti řekl: „Jsme velmi potěšeni, že jsme vyhráli soutěž o NEJTIŠŠÍHO DOPRAVCE. Pro naše lety využíváme Airbus A320, který je vybaven vysoce efektivní technologii, která šetří životní prostředí tím, že vypouští méně emisí CO2 a působí méně hluku. Ekologický provoz ve spojení s nákladovou efektivitou, a tedy nižší cenou pro cestující, jsou klíčové faktory našeho úspěchu.“

"Jsme velmi spokojeni, že tuto soutěž začaly letecké společnosti brát vážně a při získání ocenění nejtišší letecký dopravce jsou skutečně pyšní na to, že předstihly konkurenci. Nejde o to trestat letecké společnosti za porušení pravidel, to probíhá v jiném režimu, ale právě o to, vyzdvihnout ty společnosti, které dokáží i při respektování limitů přidat ještě něco navíc, ještě ohleduplnější přístup nejen k životnímu prostředí, ale i k lidem žijícím v okolí letiště," domnívá se starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a dodává: "Myslím, že občané oceňují každou aktivitu a snahu zlepšit životní prostředí, a snižování hlukových zátěží rozhodně mezi takovéto aktivity patří." Celý rozhovor ZDE

Monitorovací systém ANOMS8, který letiště používá, nepřetržitě sleduje hluk a zaznamenává průvodní meteorologické podmínky. Tvoří jej 13 stacionárních měřících stanic, včetně 13 meteorologických stanic, 2 mobilní měřící stanice, server pro zpracování naměřených dat a velmi moderní software. Všechny měřící stanice leží ve vybraných lokalitách v okolí Letiště Praha a jejich umístění předcházely podrobné analýzy tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídací hodnotu.

Dosavadní vítězové soutěže Nejtišší dopravce

2009
Wizz Air (kat. prodouvé), Lufthansa (kat. vrtulové)
2008
KLM (kat. proudové), Austrian Airlines (kat. vrtulové)
2007
nesoutěžilo se, změna měřícího systému
2006
easyJet (bez kategorií)


O soutěži

O Letišti Praha:
V roce 2008 odbavilo 12,63 milionů cestujících. Cestující mají v zimní letové sezoně 2009/2010 k dispozici nabídku 42 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou se 106 destinacemi po celém světě.

Související články