Prasklé potrubí připravilo o vodu tisíce obyvatel Prahy 6

Prudké oteplení spolu se stářím potrubí způsobilo včera odpoledne havárii na vodovodním řadu v Patočkově ulici poblíž Břevnovského kláštera.
Hlavní foto

Na potrubí o průměru 60 cm praskl spoj, voda se rychlostí až 500 litrů za sekundu vyvalila na ulici a podemlela i část vozovky, takže hrozil její sesuv. Policisté tedy museli směrem z centra odklánět dopravu.

Bez vody se ocitli lidé z Vokovic, Břevnova, Strahova a Hanspaulky. Pražské vodovody a kanalizace začaly hned s opravami, které ale zkomplikoval fakt, že nad prasklými rourami se nachází plynové potrubí.

„Obyvatele postižených čtvrtí zásobují vodou cisterny, pomáhají i hasiči. Předpokládáme, že dodávka vody bude obnovena v noci,“ řekla mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková a dodala: „Na havárii se podílelo i stáří potrubí, které pochází z roku 1948.“

„Mám doma dvě malé děti, chystala jsem velké prádlo, teď se nemáme v čem se umýt,“ stěžovala si Marie Bauerová z Hanspaulky. „Doufám, že voda co nejdříve poteče, naštěstí ale máme zásobu balené, takže je alespoň co pít,“ dodal její soused Matěj Krůpa.

Havárie v Patočkově ulici však nebyla jediná, kterou museli montéři v minulých dnech řešit. „Vodovodní řad praskl například i v ulici Šárecká v Praze 6, kde zůstalo bez vody patnáct rodinných domů,“ řekla Dvořáková. 

„Havárie způsobují mrazy a rozmrzání země, kdy dochází k pohybům v půdě. Veliký vliv má i stáří materiálu a jeho koroze. V budoucnu se tedy dají očekávat další havárie,“ zakončila Dvořáková. 

(podle Pražského deníku, autor: J. Piroh, foto: MFD, J. Vostárek)

Aktuální stav k 19.1. v 8:30 hod.

Na havárii vodovodu v Patočkově ulici byly ukončeny montérské práce, vodovodní řad se začíná zvolna napoustět.

Aktuální stav k 19.1. v 16:30 hod.

Voda v Praze 6 už teče všude kromě Landrovky a Hřebenky. Tam prý bude v pořádku až kolem 17. hodiny, nyní tam dělníci odvzdušňují.

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024