Údržba přesune od soboty provoz v Ruzyni na vedlejší dráhu

Ruzyňské letiště uzavře v sobotu na několik týdnů hlavní vzletovou a přistávací dráhu. Důvodem je pravidelná jarní údržba.
Hlavní foto

Sdělila to  mluvčí letiště Marika Janoušková. Veškerý letecký provoz se přesune na vedlejší ranvej, kam letadla nalétávají přes pražské čtvrti. Uzavírka potrvá od 25. dubna do 18. května.

Na dráze dělníci opraví trhliny a zvětralý povrch poškozený zimním počasí. Povrchu v zimě nesvědčí ani kapalina, která se používá na odmrazování letadel. Před hlavní dráhou se oprav dočkala i vedlejší dráha.

Opravy hlavní dráhy se letos poprvé uskuteční ve dvou etapách. Od 25. dubna do 29. dubna se hlavní dráha zcela uzavře a provoz se přesune na vedlejší ranvej, noční provoz od půlnoci do pěti hodin ráno zcela utichne.

Ve druhé etapě do 18. května bude hlavní ranvej zavřena pouze ve dne, v noci ji budou moci letadla využívat. Jde především o chartery s rekreanty.

Na dočasnou změnu směru pohybů letadel nejvíce doplácejí obyvatelé okolních obcí a pražských čtvrtí. Vedlejší ranvej je kolmá k hlavní a v době uzavírek letadla létají přes Řepy směrem na Dobrovíz. Po dohodě se samosprávami proto letiště během údržby zastavuje provoz na vedlejší dráze v době od půlnoci do pěti hodin ráno. 

(podle ČTK)

Související články