Rehabilitace sídliště Dědina

Sídliště Dědina se stane prvním komplexně rehabilitovaným územím v Praze 6! V rámci obnovy sídliště, kde dnes žije zhruba 6 tisíc lidí, bude nově řešena doprava v klidu, parkové plochy, vycházkové cesty a obchodní vybavenost.
Hlavní foto

Zároveň probíhá rekonstrukce fasádních plášťů a výměny oken panelových domů a připravuje se výstavba nadzemních garáží a rekonstrukce základní školy.

„Zatímco samotné panelové domy se již opravují, nyní přijdou na řadu parkové plochy a cesty, základní škola a výstavba hromadných garáží,“ řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a dodal: „Rehabilitace stávajícího sídliště na moderní sídliště plně akceptující nároky na současné požadavky a trendy bydlení.“

Předmětem řešení projektu je rehabilitace parteru bezprostředně přiléhajícího k deseti bytovým domům, soustředěným okolo ulice Ciolkovského na západním okraji sídliště Dědina. Jedná se o 12-ti podlažní objekty, ve kterých je celkem cca 1600 bytů (cca 6 tis. obyvatel). Je zde také centrum občanské vybavenosti (Delta) a základní devítiletá škola.

Při projektování rehabilitace území novodobého sídliště Dědina se přihlíželo i ke skutečnosti, že Dědina je navržena jako jedna z nových osmi stanic metra trasy A severozápadním směrem. Má být podzemní – hloubená a při jejím umístění (při ústí ulice Vlastina do ulice Drnovské) bylo v trasování metra přihlédnuto k vhodnému urbanistickému začlenění do území tak, aby obsluhovala většinu zástavby sídliště Dědina a zároveň umožnila ve výhledu i obsluhu velkého rozvojového území Ruzyně – Drnovská.

K připravované podobě sídliště Dědina se samozřejmě mohou vyjadřovat i občané. V informační kanceláři Delta na Dědině (ul. Vlastina 888/14) je k dispozici projekt a přímo na místě mohou občané nechávat své připomínky, které budou s nimi následně konzultovány. Připomínky lze také zaslat na speciální emailovou adresu: . Veškeré připomínky jsou přijímány do 15. listopadu 2005.

Rehabilitace sídliště Dědina je rozdělena do následujících 4 částí s celkovými náklady 330 mil. Kč.

Fáze / Časové období / Obsah / Za kolik (v mil. Kč)

1 / 2005 / rekonstrukce panelových domů - rekonstrukce fasádního pláště a výměna oken / 80

2 / 2006 / parter a zelené plochy / 60

3 / 2006 / výstavba nadzemních garáží pro cca 300 automobilů  / 60

4 / 2006-2007 / rekonstrukce ZŠ Na Dědině – zateplení fasády, výměna oken, rekonstrukce školní jídelny a kuchyně, nový otopný systém, sportovní plochy / 130

Sídliště Dědina je dnes jednotně koncipované sídliště konce 70. let bez řešené dopravy v klidu, s problémy v obchodní vybavenosti, rozsáhlým vojenským areálem a skladovými prostory. Panelové sídliště navíc vstoupilo do procesu privatizace v Praze 6. Rehabilitací sídliště dochází k naplnění programového prohlášení rady o rehabilitaci sídlištních celků na svém území. V dalším období by měly následovat sídliště Petřiny a Červený vrch.

Související články

Zatížení Prahy 6 individuální automobilovou dopravou, která směřuje do hlavního města ze severozápadu od metropole, atakuje hranice únosnosti. Praha 6 připravila soubor opatření, která podpoří cestování hromadnou dopravou. Na společné schůzce je zástupci Prahy 6 představili starostům a starostkám obcí, jejichž obyvatel se chystané novinky dotknou nejvíce. První změny by měly přijít už v létě.

Celý článek24. 4. 2024