Změny v povolování kácení dřevin rostoucích mimo les

V ochraně dřevin rostoucích mimo les a povolování jejich kácení dochází v červenci k podstatné změně. Dne 15. července 2013 vstoupí v účinnost nová vyhláška k zákonu č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, která upravuje postupy při podávání žádosti o kácení dřevin.

Hlavní foto

Nově nebude třeba žádat příslušný orgán ochrany přírody a krajiny o vydání povolení na kácení dřevin rostoucích na zahradě u bytového nebo u rodinného domu. Pro účely výše uvedené vyhlášky se rozumí zahradou pozemek u bytového nebo u rodinného domu v zastavěném území obce, který je stavebně oplocený a nepřístupný veřejnosti.

Na těchto pozemcích bude nově možno kácet stromy bez ohledu na druh dřeviny a její rozměry.

Další změnou oproti stávající právní úpravě je povinnost žádat o povolení ke kácení dřevin, které tvoří součást stromořadí, jež je definováno jako souvislá řada nejméně deseti stromů s pravidelnými rozestupy.

Při kácení dřevin však nesmí dojít k poškození jiných povinností vyplývajících z ust. § 5 a 5a zákona o ochraně přírody a krajiny, zejména nesmí dojít k případnému zabití hnízdících ptáků nebo jinému nežádoucímu zásahu do jejich biotopu. Nadále také platí, že dřeviny se nesmějí poškozovat. Nedovolenými zásahy do dřevin, které jsou v rozporu s požadavky na jejich ochranu, se rozumí zásahy vyvolávající poškození nebo ničení dřevin, které způsobí podstatné nebo trvalé snížení jejích ekologických nebo společenských funkcí nebo bezprostředně či následně způsobí jejich odumření.

Bližší informace k nové právní úpravě vám poskytnou pracovnice Odboru dopravy a životního prostředí ÚMČ Praha 6 na následujících telefonních číslech:  220 189 904,  220 189 644,  220 189 989.

Související články