Na Kulaťáku roste chmel

Zelená chmelová stěna vyrůstá ode dneška na Vítězném náměstí v multifunkčním prostoru Šesťák, který už několik let funguje jako místo pro setkávání, kavárna i kulturní pódium pod širým nebem. Ojedinělý projekt vytvořila Praha 6 ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou jako jedno z opatření pro zlepšení klimatických podmínek ve městě. Chmel přispěje ke snížení prašnosti.

Hlavní foto

„Výhodou chmele je, že velmi rychle roste a vytvoří velký objem zelené hmoty, která od sebe dobře odcloní oba prostory. Umístěním zelené stěny právě do prostoru Šesťáku na Vítězném náměstí docílíme toho, že chmel bude jakýmsi ochranným štítem před křižovatkou plnou jezdících aut,“ říká zastupitelka Martina Kaňáková (TOP 09), která jako předsedkyně Komise životního prostředí stála u vzniku adaptačních opatření ke snížení stavu klimatické nouze. „Díky vysokému clonícímu efektu chmele zajistíme stín, hrubé listy velmi efektivně zachytí spousty prachu a odpařenou vodou ochladíme prostor,“ vypočítává výhody Kaňáková.

Mezi další přednosti vysazeného chmele patří to, že rostlina je levná, odolná a nenáročná na údržbu. Praha 6 v minulém roce vyhlásila stav "klimatického ohrožení", čímž dala jasně najevo důležitost přijímání adaptačních opatření, která pomohou zmírnit dopady klimatické změny na život ve městě. Chmelová stěna je jedním z pilotních projektů, které byly vybrány na základě memoranda o spolupráci mezi Českou zemědělskou univerzitou a Prahou 6.

 

Související články