Letiště Praha má nový systém měření

Od včerejška jsou na internetu k dispozici výsledky měření hladiny hluku v okolí Letiště Praha. Zaznamenává je nový monitorovací systém ANOMS8 tvořený 13 monitorovacími stanicemi umístěnými v některých částech Prahy a několika středočeských obcích.
Hlavní foto

Zařízení za 160 milionů korun má letiště k dispozici na dobu 11 let. Přístroj Letiště Praha pořídilo kvůli případným stěžovatelům na zvýšenou hladinu zvuku, aby bylo možné se přesvědčit, jak situace probíhala a zda jsou stížnosti oprávněné. Získané výsledky mohou navíc motivovat letecké přepravce k dodržování předepsaných postupů.

Podle manažerky Letiště Praha pro životní prostředí Evy Říhové evidují ročně zhruba 250 stížností na hluk způsobený provozem letiště, z toho je 20 procent oprávněných. Z důvodu dohledání starších stížností se všechna data získaná pomocí ANOMS8 archivují. Na hluk z letadel využívajících vedlejší dráhu si stěžují obyvatelé z oblastí Bílá Hora, Ruzyně, Dědina, Řepy, ale také část lidí z Kladna a z řady přilehlých obcí, jako jsou Buštěhrad, Tuchlovice či Braškov. Na tomto území žije více než 120 000 lidí.
Podobný systém využívají i letiště Heathrow či Stansted ve Velké Británii.

(podle LN)

Monitorování hluku a letových tratí ZDE

Přístup k řešení hlukové problematiky v okolí letiště ZDE

Související články