Na zlepšení života v Praze 6 se zaměří Sdružení Nové Dejvice

Na zlepšení života, spolupráci na projektech a společenských a kulturních akcích se chce zaměřit dnes založené Sdružení Nové Dejvice. Sdružení založily významné společnosti a organizace působící na území Prahy 6.
Hlavní foto

Slavnostní podpis zakladatelské smlouvy se uskutečnil 2. října 2008 ve 13 hod. za účasti starosty Městské části Praha 6 Tomáše Chalupy.

Hlavním cílem nového sdružení je vytváření prostředí pro spokojené bydlení a život v městské části Praha 6, spolupráce na projektech a společenských a kulturních akcích, podpora rozvoje podnikání v Praze 6 a aktivní spolupráce v oblasti architektury a urbanistiky.

“Naším cílem je mimo jiné podpořit a realizovat akce významné pro zlepšení života v Praze 6. Naše sdružení má nekomerční cíle a jsme přesvědčeni, že v městské části jsme našli pozorného a dobrého partnera,“ řekl krátce po svém zvolení novým předsedou sdružení Jan Leiner z PPF a.s.

Sdružení Nové Dejvice je důsledně apolitické. Dalšími aktivitami sdružení je přispívat k rozvoji vzdělávání a využití akademických poznatků v praxi a organizace společenských akcí. V rámci koordinace developerských projektů a vzájemné návaznosti chce sdružení dosáhnout jednotné koncepce, která občanům zaručí kvalitní bydlení na území celé Prahy 6 a co nejšetrnější zásahy do území během výstavby.

„Vítám rozhodnutí zakladatelů aktivně se podílet a zejména spolupracovat na rozvoji v naší městské části,“ uvedl starosta Tomáš Chalupa, starosta Prahy 6. „Je potěšující, že významné podnikatelské subjekty pochopily, že vedle změn charakteru lokality v podobě výstavby domů a kanceláří se také budou podílet na životě místních lidí a jejich kulturních a společenských aktivitách a tím i přispějí k pestřejší nabídce života,“ dodal starosta.

Členská základna sdružení je různorodá, přesto ji pojí společný projekt rozvoje lokality, kde mají zakladatelé významnou pozici. Mezi subjekty, které dnes podepsaly zakladatelskou smlouvu, jsou firmy podnikající v oblasti realit a developerských projektů, ale také instituce z oblasti vědy a výzkumu nebo hotelnictví správy železnic.

Zakládajícími členy se staly subjekty:
PPF a.s, Sekyra Group, a.s, Trade Centre Praha a.s, Penta Investments, s.r.o., Metrostav a.s., IVG CR, s r.o., Hotel Diplomat Praha, Správa železniční dopravní cesty, státní organizace a VŠCHT.

O členství mají navíc zájem:
ČVUT v Praze a Ústav organické chemie a biochemie AV ČR.

Projekty, které sdružení plánuje podpořit:
Oslavy 90. výročí založení ČSR 28. října, Výstava Praha 6 mění tvář, Reprezentační kniha o Dejvicích, Výstavba „Japonské zahrady“, „Řekni to lavičkou“ – výstavba a pronájem laviček, spolupráce s vysokými školami – stipendia, komunikace Sdružení Nové Dejvice.

Podobná sdružení jsou obvyklá z evropských i zámořských metropolí, kde se významné podnikatelské subjekty spolu s veřejnou správou podílejí na komunitních programech zlepšujících život obyvatel i kvalitu prostředí.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024