Půl roku hřiště pro seniory v Praze 6

Na sklonku loňského roku vybudovala na Petřinách městská část Praha 6 první hřiště pro seniory. Na deseti strojích pod širým nebem si mohou zájemci protáhnout a posílit záda, paže nebo nohy.
Hlavní foto

Po půl roku existence hřiště přišlo vyhodnocení prvních zkušeností a akce Aktivní senior pořádaná radnicí.

Zájemci si mohli nejen zasportovat, ale také zjistit svůj zdravotní stav, popovídat si s Davidem Hufem o tom, jak ve zralém věku udržet kondici, ochutnat a naučit se vařit zdravé jídlo s kuchaři z restaurace Ladronka, setkat se s Josefem Zímou a další. V obdobných akcích hodlá radnice pokračovat.

„Pohyb je prospěšný pro každou věkovou kategorii. Velký význam má zejména pro lidi v pokročilejším věku, kdy je aktivní životní styl je důležitý pro udržení motorických schopností a tím i pro delší a zdravější život,“ říká starosta Tomáš Chalupa a dodává: “Hřiště má i další význam a to společenský. Místo pro vybudování hřiště nebylo vybráno náhodou. Je blízko nákupního střediska a my víme, že na lavičkách u tohoto vnitrobloku se senioři často scházejí. Chtěli jsme jim poskytnout příjemný prostor s možností sportovního vyžití.“

Přestože někteří tvrdili, že senioři se budou stydět cvičit na veřejnosti, je hřiště oblíbenou destinací mnoha seniorů, kteří si sem chodí zasportovat. K tomu jistě přispěl i program Zacvičte si s Prahou 6, který umožňuje vyzkoušet si s profesionálními instruktory fit jógu, pilates, nordic walking a jiné druhy cvičení na veřejných sportovištích městské části, tedy i na hřišti pro seniory.

David Huf, který tato cvičení vede, popisuje své zkušenosti se seniory: "Přiznám se, že jsem doposud s touto věkovou skupinou systematicky nepracoval a měl jsem trošku obavy jak to zvládnu, jak budou senioři reagovat. Velmi rychle mne ale utvrdili, že obavy byly zbytečné a sami svou energií, chutí a pozitivní náladou mne přesvědčili o tom, že jsme se jim trefili do noty. Mnozí mi říkali, že v těch cvičebních spolcích, které doposud různě navštěvovali, se s nimi zachází příliš opatrně, jako by byli nemohoucí. A že právě náš přístup k nim je nový, inspirující a zábavný a že je to ohromně baví."

Pro Davida Hufa je tato zkušenost inspirací a říká: "Tento projekt je pro mne nový zásadní profesní i lidský poznatek, za který jsem opravdu moc vděčný. S aktivitami pro seniory rozhodně nekončím, naopak!"

Senioři sami ovlivnili konečný vzhled hřiště, požádali na příklad o instalaci stolků, aby si zde mohli vypít kávu. „Hřiště má mezi seniory velký ohlas. Při různých příležitostech mne oslovují a děkují za ten nápad. Jsem rád, že sem lidé chodí pravidelně cvičit nebo si třeba jen sednout a popovídat s ostatními a že si vzali hřiště za své,“ říká Tomáš Chalupa a představuje záměry radnice: „Máme plán vybudovat další netradiční hřiště. Doba, kdy hřiště sloužila jen dětem, je pryč.“

Další informace o akci Aktivní senior z webu Ústřední vojenské nemocnice Praha ZDE

VIDEO z akce ZDE

Související články