Bachmačské náměstí v Dejvicích se změní v romantický park

Bachmačské náměstí v Dejvicích získá novou podobu. Park, který byl v minulosti obehnaný kovovým oplocením a scházeli se v něm narkomané, se nyní proměňuje v romantický parčík ve stylu Františkánské zahrady.

Hlavní foto

"Žádný ze stromů se nebude kácet, naopak necháme vysadit nové keře a záhony letniček," říká vedoucí odboru dopravy a životního prostředí Dana Charvátová.

Obnova parku byla zahájena na konci září a poslední práce skončí za týden. Celé náměstí zůstane oproti minulému stavu průchozí. "Změny jsou navrženy tak, aby park a okolní budovy nebyly odděleny. Prostor by měl sloužit k odpočinku a relaxaci," popisuje Charvátová.

Železné mřížoví nově vystřídají habrové živé ploty, centrální část bude tvořit loubí s popínavými růžemi a kamenným pítkem. Přibudou i nové lavičky.

Projekt za 3,5 milionu korun financuje Městská část Prahy 6. Nejedná se však pouze o úpravu parku, ale i o výměnu sítí pod ním.

"Vyhneme se tak tomu, že bude nová dlažba či silnice po pár měsících opět rozkopaná. Například pod parkem bylo vodovodní potrubí v havarijním stavu," vysvětluje Dana Charvátová.

Na parkové úpravy budou vzápětí navazovat rekonstrukce. Do jara budou opraveny všechny chodníky, vozovky a sítě přilehlé k Bachmačskému náměstí, rekonstrukce se dočká i část ulice V.P. Čkalova. Celkové náklady budou 23 milionů korun. Před dejvickým nádražím přiléhajícímu k Bachmačskému náměstí bude na vozovku ulice Václavkova umístěn zpomalovací práh, který by měl zvýšit bezpečnost dětí hrajících si v parku.

(podle Pražského deníku, autor: M. Koubová)

Související články