Začne hloubení propojení Strahovského tunelu s Blankou

Stavba, která je součástí staveb Městského okruhu, si vyžádá nezbytné dopravní opatření v Patočkově ulici.
Hlavní foto

Na začátku března byly zahájeny práce na vybudování spojnice mezi tunelem Blanka a stávajícím Strahovským tunelem. Investorem projektu, jehož dokončení je naplánováno na rok 2012 je Odbor městského investora Magistrátu hl. m. Prahy. V souvislosti se stavbou bude od noci 9. března 2010 do 20. prosince 2012 uzavřena Patočkova ulice v úseku od Strahovského tunelu k Myslbekově ulici.

Doprava bude vedena po objízdné trase, příjezd do Strahovského tunelu ve směru od Břevnova zůstane zachován. Objížďka povede po trase: Patočkova - Pod Královkou - Bělohorská - Myslbekova – Patočkova.

Strahovský tunel zůstane v provozu po celou dobu výstavby. Dopravní opatření se dotkne i vedení autobusových linek MHD, informace o změnách budou k dispozici na zastávkách, na webu Dopravního podniku hl. m. Prahy a ROPIDu a obyvatelé v okolí stavby budou o změnách informováni prostřednictvím letáků.

Uzavírka může dočasně zkomplikovat dopravní situaci v oblasti, objízdné trasy jsou ale naplánovány tak, aby dopady opatření byly co nejmenší. Současná omezení řidičům následně vynahradí výrazně kratší doba přepravy a vyšší komfort cestování, které nový tunel přinese.

Strahovský tunel, 2. Stavba – část 2. B, je součástí souboru staveb Městského okruhu na severozápadě Prahy. Stavba téměř 500 metrů dlouhého hloubeného tunelu bude prováděna dvěma odlišnými technologiemi: 1. technologií MMP – Modifikovaná milánská metoda. „Jde o milánskou metodu, kdy jsou ze zajištěného předvýkopu provedeny podzemní stěny a strop tunelu a po jeho zasypání je dotěžena zbylá zemina pod již provedeným stropem tunelu a následně je mimo zásahu do povrchové dopravy budovaný vlastní tunel městského okruhu. Druhá technologie spočívá ve výstavbě klenbové konstrukce tunelu v otevřené stavební jámě,“ uvedl Miroslav Havlíček ze společnosti EUROVIA CS.

V současné době probíhají přípravné práce ve stavebním prostoru a stavbaři pracují na přeložkách inženýrských síti. Během výstavby bude vyřešen také problém nedostatečného odvodnění Strahovského tunelu. Součástí stavby jsou provizorní i definitivní přeložky inženýrských sítí v přilehlých oblastech, obnova povrchů dotčených vozovek v celkovém rozsahu více než 35 000 m2 a rekonstrukce tramvajových tratí. Obyvatelům okolí bude sloužit nově vystavěný park.

Informace o stavbě
Název: Strahovský tunel
2. Stavba – část 2. B Hloubený tunel MO
Objednatel: OMI MHMP
Zhotovitel: Sdružení II. B EUROVIA CS a ENERGIE
Zahájení: září 2009
Dokončení: 2012
Délka stavby: 498 m

(podle www.praha-mesto.cz)

Související články

Městská část Praha 6 podporuje výstavbu železnice v rámci celkového záměru modernizace trati Praha – Kladno s připojením Letiště Václava Havla. Vznik nové železniční zastávky Dlouhá míle s navazujícím prostorem je s městskou částí průběžně konzultována a předkládaná řešení převážně akceptují požadavky městské části.

Celý článek15. 4. 2024