Na šestce se bude víc uklízet, ulice by měly být čistější

Mistr údržby Rudolf Stein má mobilní telefon stále v pohotovosti. Jakmile se rozdrnčí, ví, že je potřeba vyslat partu uklízečů a metařů co nejrychleji do terénu.
Hlavní foto

„Naši lidé, které radnice zaměstnává v rámci projektu veřejně prospěšných prací, mají na starosti sekání, hrabání a odvoz trávy, shrabování listí, uklízení a likvidaci mikroskládek odpadu i péči o zeleň,“ vyjmenovává Stein povinnosti, za kterými po Praze 6 vyjíždí četa uklízečů v šedivé dodávce s valníkem.

Centrum uklidí každý den
Úklidová služba je však jen doplňkem pravidelného smýčení ulic. A co víc - tuhle pravidelnost radnice nedávno zesílila. „Od jara jsme zavedli nový systém, který městskou část rozdělil na tři oblasti. Zástavbě, typu chodníků i zeleně jsme tak přizpůsobili četnost úklidu,“ vysvětluje radní Jan Záruba, který má na starosti dopravu, zeleň i pořádek. Atak třeba centrum Dejvic, Hradčany, Bubeneč a část Břevnova projedou uklízecí stroje každý den. „Dřív se něco takového dělalo jen jednou týdně,“ připomíná Záruba.

Metaři i auta mají čipy
Nový projekt Tady jsem doma s sebou přinesl i další změny. Například to, že každýmetař i uklízecí stroj budou pečlivě kontrolováni. „Přes čipy zjistíme, kde se pohybují pracovníci, a přes GPS zase určíme, zda stroje a auta projely místy, kterými ten den projet měly,“ ilustruje Záruba, jak bude úřad připraven na případné stížnosti obyvatel. Bude stačit jenom nahlédnout do výpisu a ukáže se, kdo má pravdu. „Stroje i všichni zaměstnanci budou snadno k poznání také díky jednotnému designu. Auta budou oranžová s polepem Prahy 6, pracovníci budou mít stejné kombinézy s číslem a jménem i infolinkou, na niž pak mohou lidé volat případné tipy nebo stížnosti,“ vybízí obyvatele radní.

Ostatně jednodušší bude mít radnice i dohled nad jednotlivými úklidovými firmami. Dřív každou práci odváděla jiná společnost, teď za vše zodpovídá jediný subjekt. „A tak nemusíme řešit, zda list spadlý na chodník uklízí firma přes zeleň, nebo přes úklid komunikací,“ je spokojen radní Záruba, který za lajdáctví nebo liknavost slibuje pokuty.

Odvoz košů za 12,5 milionu
Nový způsob úklidu městské části rozhodně není levný. Smýčení chodníků, péče o zeleň i zalévání trávníků přijde radnici Prahy 6 ročně na desítky milionů korun. „K tomu ještě připočtěte častější vyvážení odpadkových košů, za které zaplatíme 12,5 milionu korun,“ počítá Záruba a doplňuje, že z osmnácti set košů, které jsou v Praze 6, jich dvanáct stovek dostane nový a jednotný vzhled. „Protože je do všech možné odhazovat psí exkrementy, budeme vybrané nádoby vyvážet až třikrát denně,“ dodává Záruba.

*** *  Pro čistší Prahu 6  *** *

Oblast 1 - část A
Území: Dejvice, Hradčany, Bubeneč, Břevnov
Co se uklízí: denně vybrané ulice, několikrát denně odvoz košů, denně sběr psích exkrementů, 3x týdně sběr odpadků v zeleni

Oblast 1 - část B
Území: Sedlec, Šárecké údolí
Co se uklízí: 2x týdně vybrané ulice, denně odvoz košů; důraz na péči o zelené plochy

Oblast 2
Území: Baba, Hanspaulka, Stará Ořechovka, Střešovice, Dejvice, Staré Vokovice
Co se uklízí: 2x týdně ulice, denně odvoz košů a sběr exkrementů, 3x týdně sběr odpadků v zeleni

Oblast 3
Území: Strahov, Bílá Hora, Ruzyně, Malý Břevnov, Petřiny, Dědina, Liboc
Co se uklízí: 2x týdně ulice, denně odvoz košů a sběr exkrementů, 3x týdně sběr odpadků v zeleni


(podle MFD a čas. Šestka)

Související články