Hanspaulku zkrášlí upravený park

Radnice Prahy 6 se chystá na obnovu dalšího parku. Upraveného vzhledu by se měly dočkat zelené plochy přilehlé k usedlosti Pernikářka na Hanspaulce.
Hlavní foto

Na revitalizaci památkově chráněného areálu dohlížejí památkáři. Pod jejich dohledem započala již první část obnovy, a to oprava ohradní zdi při Zvonické ulici. Ohradní zeď je v havarijním stavu a radnice ji opraví do původního rozsahu. Na ni pak bude navazovat obnova zdi při Pražákovské ulici. Ohradní zeď tam původně byla, později ji nahradilo pouze drátěné pletivo.

„S památkáři se řeší materiál i barva omítnutí,“ sdělila vedoucí odboru životního prostředí radnice Dana Charvátová. Ve zdi budou vstupy s uzamykatelnými brankami, které propojí ulici s parkem. Současně se stavbou ohradní zdi začala i rekonstrukce chodníků přilehlých ulic. „Opravu chodníků hradí magistrát prostřednictvím TSK,“ uvedla Charvátová.

Radnice počítá s obnovou dětského hřiště, které je v dezolátním stavu. „Po do hodě s místními obyvateli by herní prvky měly být z přírodních materiálů,“ sdělil Svatopluk Votruba z technickoinvestičního odboru radnice. Také na základě žádostí místních občanských sdružení bude v parku zachováno volejbalové hřiště, z něhož zbylo jakési torzo. „Bude to travnatá plocha na volejbal s tyčemi na síť,“ sdělil Votruba.

Spodní část areálu dostane parkovou úpravu. „Obnoví se původní historický vstup lipovou alejí. Nepočítá se s žádným kácením kromě náletů. Všechny hodnotné dřeviny včetně stoletých dubů zůstanou zachovány,“ řekl Votruba.

Likvidace náletů se plánuje na podzim. Parkem budou prostupovat mlatové cesty, přibudou nové lavičky a odpadkové koše. U dětského hřiště bude pítko s pitnou vodou.

S rekonstrukcí parku, která přijde městskou část na 12 milionů korun, by se mělo začít na podzim. V současné době se pracuje na projektové dokumentaci. Obnovený park by měl sloužit Hanspaulce již v polovině příštího roku.


(podle čas. Šestka)

Související články