V Praze 6 už zasahovala Sněhová pohotovost

První zásah Sněhové pohotovosti dopadl nad očekávání dobře. Během několika sobotních dopoledních hodin byly chodníky v Praze 6 uklizené. Na své úseky nenastoupilo jen 23 brigádníků z 574! To je neúčast pouhé 4%! I to svědčí o tom, že možnost přivýdělku za úklid chodníků je zajímavá.

Hlavní foto

Přestože první sněhová nadílka nebyla kalamitní a k úklidu většinou postačilo koště a posypový materiál, našli se brigádníci, které ani finanční motivace nepřinutila nastoupit do práce. V pondělí těchto 23 absentérů vymění náhradníci, kteří mají stále možnost se registrovat na radnici Prahy 6.

Vzhledem k tomu, že od nedělního večera má v ČR silně sněžit, dá se očekávat vyhlášení dalšího „sněhového dne“ na pondělí. „S brigádníky, kteří se dnes nedostavili na své úseky už nepočítáme. A aby nedošlo k tomu, že v pondělí ráno nebude zmíněných 23 úseků uklizených, postaráme se o ně sami až do doby, nežli začnou fungovat náhradníci,“ řekl místostarosta Jan Záruba a dodal: „Letos se nám podařilo sehnat brigádníky pro čtyřistametrové úseky velmi rychle. Již pět dnů před zahájením Sněhové pohotovosti bylo 574 úseků obsazeno. To ale neznamená, že se nemůže dostat i na jiné zájemce. Pracovníci totiž musí striktně plnit své povinnosti a pokud nastoupí do práce bez omluvy později nebo vůbec, radnice s nimi okamžitě ukončí smlouvu.“

Proto se v těchto dnech stále nabírají i náhradníci, aby se eventuelní časové prodlevy zkrátily na minimum. Nářadí i posypový materiál zařizuje radnice.

Pohotovost se vyhlašuje vždy do večerní 22:30 hodiny, nástup k úklidu je v 6 hodin ráno. Uklizený úsek musí být do 11 hodin. Poté přichází na řadu kontrola koordinátorem a fotodokumentace uklizeného úseku.

Sněhová pohotovost v Praze 6 začala už 15. listopadu a potrvá do 31. března. Měsíční honorář pro brigádníky je dva tisíce korun, za každý odpracovaný sněžný den je navíc odměna 500 korun. V minulém roce si tak občané mohli přijít celkem až na 17 tisíc korun.

Radnice zároveň vyzývá ečera má v ČR silně sněžit, dá se očekávat vyhlášení dalšího "sněhového dne" na pondělí.občany, aby nepoužívali připravené červené minikontejnery obsahující posypový materiál jako místo pro domácí odpadky. Není to popelnice! Komplikuje to pak práci brigádníkům, kteří se musejí prodírat odpadem všeho druhu, nežli se dostanou na posypový materiál! Prodlužuje to pak dobu úklidu chodníku a zvyšuje se tím riziko úrazu. „A to, že rozmístění kontejnerů s posypovým materiálem není výzvou k tomu, aby si je někdo odnášel na své zahrádky, snad není potřeba už vůbec připomínat. Bohužel se tak stále děje,“ doplnil místostarosta Záruba.

A jak se stát pracovníkem (náhradníkem) Sněhové pohotovosti?
Stačí zavolat na bezplatnou infolinku  800 105 060 nebo se přihlásit na snehovapohotovost@praha6. cz. Další informace na www.snehovapohotovost.cz.

Související články