Květiny pro charitu pokračují i letos

V minulém roce započatý projekt „Květiny pro charitu“ oslovil desítku diplomatických misí. Po zimní přestávce dnes pokračoval výsadbou záhonu Ázerbájdžánské republiky.
Hlavní foto

I letos bude možné spatřit v ulicích Prahy 6 velvyslance v rolích „zahradníků“. V pokleku každý u svého záhonu zasadí květiny, které svou barevností nejvíce připomínají jejich národní barvy.

Letošní "Květiny pro charitu" odstartoval velvyslanec Ázerbájdžánské republiky v České republice J.E. p. Tahir TAGHIZADE (vlevo) spolu s velvyslancem České republiky v Ázerbájdžánské republice Radkem MATULOU (vpravo). Se sázením květin jim pomohl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Záhon, na kterém od dnešního dne "kvete" Ázerbájdžánská vlajka se nachází v ulici Pevnostní ve Střešovicích.

Pro květinový program našla radnice inspiraci v Chicagu. „Kromě samotných květin jsme k tomu přidali charitativní kontext. Zakládání a péči o květinové záhony realizujeme každý rok. Vloni jsme poprvé nad vybranými záhony nabídli patronaci jednotlivým velvyslanectvím. A právě díky tomu přispěla jednotlivá velvyslanectví na konto Domova svaté rodiny, dohromady částkou zhruba sto tisíc korun,“ řekl Chalupa.

Druhou rovinou projektu je vzdělávací rovina. Tu charakterizují informační cedule, které informují nejen o tom, kdo se o vznik záhonu zasloužil, ale především ve fotografii s textem popisují samotné květiny, které v záhonu kvetou. „To, že do města patří květiny a příroda vůbec, nikdo nepochybuje. Zjistili jsme však, že celá řada dětí, ale i dospělých neví, co kolem nás roste. Chápeme proto podobnou informační osvětu i jako část environmentální politiky, kterou se na rozdíl od mnohých jedinců z různých politických stran, kteří o ní pouze hlásají, snažíme takto v praxi realizovat,“ tvrdí Chalupa.

Květiny pro charitu jsou příkladem unikátní spolupráce samosprávy a diplomatických misí se sídlem v Praze 6. Praha 6 je žádaná nejen pro bydlení, administrativu a obchodní zastoupení, ale také právě pro diplomatické mise. Především v kvalitní vilové zástavbě z 19. a 20. století v Dejvicích, Bubenči a na Ořechovce našla zázemí většina zahraničních zastoupení v České republice. Objektů s diplomatickým statusem, tedy velvyslanectví a rezidencí, je dnes v Praze 6 celkem 65. S představiteli států se pravidelně setkává i vedení městské části vždy na začátku roku na tzv. Glass of wine.

Šestka stále kvete

Kromě záhonů pod patronací jednotlivých velvyslanectví v Praze 6 kvete více než 151.000 květin. Letos vznikly navíc čtyři nové záhony. “Zjistili jsme, že rozkvetlé ulice lidi těší. Květinové záhony a i jiná květinová výzdoba k veřejným prostranstvím velkoměsta patří. Květiny svou barevností a mnohotvárností zpříjemní a zkrášlí každodenní pobyt ve městě a na veřejných prostranstvích a je potřeba je chápat jako součást vyspělé kultury městského prostředí,“ domnívá se starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Související odkazy:

Květiny pro charitu: vzdělávat a pomáhat

Ruská federace a Thajské království se přidávají k charitě

Starosta a velvyslanec sázeli květiny

Související články