Začalo sázení platanů na Evropské

Radnice začala výsadbu 90ti stromů – platanů javorolistých – ve středovém pásu Evropské ulice. Každý vysazený strom ponese symbolicky jméno podle významné osobnosti minulosti či přítomnosti Prahy 6.

Hlavní foto

V tomto roce si Městská část Praha 6 připomíná významný mezník – bude to 90 let, kdy bylo rozhodnuto, že se převážná část území, tvořící dnešní Městskou část Praha 6, stane součástí hlavního města. Přesně 4. září roku 1920 podepsal totiž první prezident Československé republiky T.G.Masaryk zákon č. 114/1920, kterým se sedm z deseti katastrálních území dnešní Městské části Praha 6 – Břevnov, Bubeneč, Dejvice, Střešovice, Veleslavín, Vokovice a Liboc – staly součástí hlavního města. Tento den (4. září) proto radnice Prahy 6 vnímá jako den vzniku městské části, která je dnes jednou z nejžádanějších lokalit pro bydlení, administrativu i diplomatická a obchodní zastoupení nejen v hlavním městě, ale i v rámci celé republiky.

"V souvislosti s oslavami tohoto významného data pro městskou část jsme připravili projekt s názvem „Alej – 90 let Prahy 6". Kromě celé řady drobných připomínkových akcí vysadíme devadesát platanů na Evropské ulici," vysvětlil starosta Tomáš Chalupa.

Pro každý vysazený strom hledala radnice jeho symbolické pojmenování. Lidé mohli posílat své návrhy osobnosti, které se významnou měrou zasloužily o rozvoj městské části nebo dosáhly významných úspěchů ve svém oboru na poli uměleckém, vědeckém či za jiná díla nebo zásluhy mající vztah k naší městské části. "Bylo možné ale posílat i návrhy obyčejných lidí, našich spoluobčanů, kteří v rozhodujícím okamžiku, v situacích, ve kterých jde o záchranu lidského zdraví, života, či jen v souboji o čest a morálku v sobě dokázali nalézt občanskou statečnost a slušnost," dodal Chalupa.

Sešlo se několik set návrhů od občanů a nyní začíná proces závěrečného výběru devadesáti jmen, které budou alej platanů touto neobvyklou formou připomínat.

Videoreportáž TV6 ZDE
Video ZDE

Související články