Zemřel náš kolega Jan Hrubeš

Prahu 6 postihla nečekaná ztráta. Ve věku 69 let náhle zemřel v sobotu 23. ledna PaedDr. Jan Hrubeš, vedoucí Odboru kultury, sportu a volného času v Úřadu městské části Praha 6.

Hlavní foto

Jan Hrubeš působil na úřadě Prahy 6 přes 20 let. Jeho doménou, profesně i srdcem, byla kulturní a volnočasová sféra v městské části. Byl velkým inovátorem, podporovatelem a duchovním otcem řady akcí pro veřejnost, které dodnes nesou jeho rukopis. Jsou to třeba cyklistický závod Pražská 50, sportovní aktivity pro seniory, hudební festivaly nebo malá kopaná na Hanspaulce. Zasazoval se také o uchování paměti Prahy 6, ať již formou historických publikací nebo osazováním pamětních desek.

Svou bezprostředností, přátelským chováním a vřelým vztahem k Šestce, pro kterou vždy pracoval s velkou ochotou a zápalem, si získal přirozený respekt a obdiv mnohých svých kolegů a spolupracovníků. Na Jana Hrubeše vzpomíná starosta Prahy 6 Ondřej Kolář: „Když jsem před lety nastupoval na radnici, vybavil mě jeden pán `seznamem hříšníků`, které jsem podle něj měl vyhodit. Bylo tam i jméno Hrubeš, na toho prý velký pozor. Vybaven zaručenými radami jsem čekal nějakého šíbra v lesklém saku a špičatých botách. Poznal jsem ale distinguovaného a elegantního pána, který si mě hned získal svou laskavostí, moudrostí a dobrosrdečností. Pan doktor Hrubeš byl opravdový srdcař. Byl to člověk, který snad ani neznal blbou náladu, nikdy jsem ho neviděl kabonit se nebo láteřit. Byla s ním sranda. A pro radnici dýchal. Nejen mně bude chybět. A jsem rád, že ten `seznam hříšníků` jsem tenkrát hodil do koše.“

„Pane doktore. Pane místostarosto. Tak jsme se navzájem oslovovali po celou dobu naší bezmála sedmileté spolupráce a nikdy jsme si nepřestali vykat, přestože bych náš vztah s jistotou označil za více než přátelský. Reprezentoval to, čemu se říká `stará škola`. Jeden z mých spolupracovníků o něm zase nedávno řekl, že byl jedním z nejhodnějších lidí, které kdy v životě potkal. Pro mě byl doktor Hrubeš dokonalým znalcem života v Praze 6, ale také nevyčerpatelnou studnicí zábavných příběhů, kterými vytrvale zásoboval své okolí a sytil tím naši každodenní realitu. Především byl pro mě ale ztělesněním pojmů pracovitost a loajalita,“ charakterizuje svého nejbližšího spolupracovníka Jana Hrubeše místostarosta Prahy 6 Jan Lacina.

„Poznali jsme se více než před 14 lety. Já, nejmladší zastupitel, a on, zkušený a ostřílený šéf kanceláře starosty. Hned se mě ujal a zatáhl do tajů kultury na Šestce a přes 6 let mě vychovával v kulturní komisi,“ vzpomíná Jakub Stárek, místostarosta Prahy 6, a pokračuje: „Na jednu stranu to byl pracant a pro Šestku dýchal, ale to nejlepší bylo sednout si s ním na pivo na Hanspaulce a poslouchat jeho historky ze života. Třeba tu, jak v prvním ročníku Pražské 50 dojel bezkonkurenčně poslední (čas byl více než 4 hodiny), protože po cestě s kamarády zastavovali na pivo, kdekoliv to šlo. Života si dokázal užívat plnými doušky. Jeho nadhled a schopnost nebrat věci vždy tak vážně nám na radnici budou chybět.“

Zprávu o skonu našeho kolegy jsme přijali s upřímným zármutkem. Rodině a nejbližším přátelům Jana Hrubeše tímto vyjadřujeme upřímnou soustrast a přejeme hodně síly k překonání těchto nadmíru těžkých chvil.

Na snímku Jan Hrubeš (vpravo) společně s Pavlem Landou, organizátorem Pražské 50.

Související články