V Opeře v Šárce se letos představí Dvě vdovy

Tradiční představení Opery v Šárce, které Praha 6 organizuje vždy v září u příležitosti Dne Prahy 6, letos nabídne dílo Bedřicha Smetany Dvě vdovy. V neděli 4. září od 14 hodin vystoupí v přírodním amfiteátru pod širým nebem sólisté, orchestr, sbor a balet Národního divadla. Vstup je zdarma.

Hlavní foto

Opera v Šárce se každoročně těší několikatisícové návštěvnosti a letos se uskuteční posedmnácté.  Kromě oslav Dne Prahy 6 má letošní představení i další poselství. „Povedlo se nám představení propojit s předsednictvím České republiky v Evropské unii, a to prostřednictvím životního osudu Bedřicha Smetany,“ říká místostarosta pro kulturu Jan Lacina. Libreto opery je inspirováno jednoaktovou francouzskou komedií Les deux veuves Féliciena Mallefilla. „Máme proto záštitu velvyslance Francie, od níž jsme předsednictví přebírali. S žádostí o záštitu jsme oslovili též velvyslance Švédska, kterému předsednictví EU na konci roku naopak předáme,“ dodává. Bedřich Smetana strávil pět úspěšných let svého života výukou hudby ve švédském Göteborgu a složil tam skladby jako Richard III., Valdštýnův tábor nebo Hakon Jarl.

Smetanovu komickou operu uvidí diváci v Šárce podruhé. Poprvé to bylo v roce 2016, kdy návštěvnost atakovala 15 tisíc diváků. Stejně jako na open air vystoupení před šesti lety se i letos pod dirigentským vedením Jana Chalupeckého v roli vdovy Anežky představí Dana Burešová. Totožné zůstane i obsazení rolí vdovy Karoliny a statkáře Ladislava Podhájského. Opětovně se jich chopí pěvci Jana Sibera a Aleš Briscein. Jako hajný Mumlal letos vystoupí František Zahradníček a pěvecké party Lidunky a Toníka zazpívají Soňa Godarská a Martin Šrejma. Režie klasického díla nejznámějšího českého operního autora se ujmou Jana Divišová a Renée Nachtigallová.

Novodobá historie šáreckého divadla se píše od roku 2005, od té doby mohli diváci v přírodních kulisách zhlédnout slavné opery Prodaná nevěsta, Jakobín, Rusalka nebo Čert a Káča. V roce 2020, kdy měla být na programu opera W. A. Mozarta Don Giovanni, se kvůli koronavirové pandemii nehrálo.

Podrobné informace k představení najdete ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024