Rekonstrukce uzavře Badeniho ulici pro tramvaje i auta

Dopravní podnik hl. m. Prahy společně s TSK zahájí v pondělí 15. května rekonstrukci tramvajové tratě v Badeniho ulici v úseku od křižovatky s ulicí Na Špejcharu po křižovatku s Chotkovou ulicí. Rekonstrukce tratě potrvá necelých sedm týdnů. Do pátku 30. června tak bude obousměrně přerušen provoz tramvají mezi Hradčanskou a Chotkovými sady.  Stavba ovlivní tramvajové linky 2, 12, 18, 20, 41 a 97, které budou jezdit po změněných trasách. Badeniho ulice bude obousměrně uzavřena také pro veškerou automobilovou dopravu.

Hlavní foto

V Badeniho ulici proběhnou od poloviny května 2023 dvě vzájemně úzce koordinované rekonstrukce – tramvajové tratě, kterou vlastními silami zrealizuje DPP a oprava vozovky včetně chodníků, které provede TSK. Vznikne nový ostrůvek naproti stávající zastávce Chotkovy sady pro směr z centra, na nějž se přemístí stejnojmenná zastávka ve směru do centra. Nová refýž bude plně bezbariérová. Zastávka z centra bude doplněna o prvky pro cestující s omezenou schopností orientace. Nové bude kolejové rozvětvení od Badeniho ulice směrem k ulici M. Horákové. „Po rekonstrukci tratě budou mít auta více prostoru pro bezpečný průjezd kolem tramvají, mělo by díky tomu ubýt i kolizních situací,“ vysvětluje Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch a dodává: „Obnovíme také refýž a zastávku Chotkovy sady ve směru do centra, kde bývala v minulosti, tj. naproti stávající zastávce z centra. Odbouráme tak nebezpečné nastupování a vystupování cestujících z/do vozovky ve stávajícím umístění.“

 TSK naváže na práce DPP a zrekonstruuje chodníky a vozovky v Badeniho ulici v úseku od křižovatky s ulicí Na Špejcharu po křižovatku s Chotkovou ulicí, včetně křižovatek s ulicemi Mickiewiczova, Gogolova a Na Baště sv. Tomáše. Stávající žulové kostky v jízdných pruzích pro auta nahradí asfaltový povrch, díky čemuž dojde v oblasti ke snížení hluku. Žulová dlažba zůstane pouze v křižovatce ulic Badeniho s Mickiewiczovou, Gogolovou a Na Baště sv. Tomáše. Vydlážděný bude také svršek tramvajové tratě. Chodníky budou vydlážděny tzv. pražskou mozaikou. Součástí stavby TSK je také rekonstrukce odvodnění (uličních vpustí) a přeložky stožárů veřejného osvětlení. Po zprovoznění tramvajové tratě bude TSK v období od 1. července do 31. srpna 2023 pokračovat poslední etapou stavebních prací v oblasti křižovatky Badeniho a Chotkovy ulice za plného provozu tramvají, ale nadále bez automobilové dopravy.

 DOPRAVNÍ OPATŘENÍ

Z neděle 14. května na pondělí 15. května do pátku 30. června 2023 do cca půlnoci obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Hradčanská – Chotkovy sady.

 Změny tras tramvajových linek

·       Linky 2 a 97 jsou v úseku Vozovna Střešovice – Malostranská odkloněny přes zastávky Pražský hrad a Královský letohrádek.

·       Linka 12 je v úseku Strossmayerovo náměstí – Malostranská odkloněna přes zastávku Čechův most.

·       Linky 18 a 20 jsou v úseku Vítězné náměstí – Malostranská odkloněny přes zastávky Prašný most, Pražský hrad a Královský letohrádek.

·       Historická linka 41 je, v uvedeném směru, v úseku Vozovna Střešovice – Sparta odkloněna přes zastávky Prašný most a Hradčanská.

 Náhradní autobusová doprava není zavedena. Provoz tramvají v ulicích Milady Horákové (mezi Hradčanskou a Letnou) a Chotkově (mezi Malostranskou a Pražským hradem) nebude rekonstrukcí tramvajové trati v Badeniho ulici nijak omezen.

 Omezení pro automobilovou dopravu

Po celou dobu rekonstrukce tramvajové tratě a povrchů vozovek je Badeniho ulice obousměrně uzavřena pro veškerou automobilovou dopravu v úseku od křižovatky Na Špejcharu po křižovatku s Mickiewiczovou resp. Gogolovou ulicí.

Více info ZDE

 

Související články

Zhotovitel stavby aktuálně informoval investora, kterým je hlavní město Praha, že termín dokončení první etapy, který byl původně prodloužen do konce října, zkrátí a tato etapa by měla být hotová do 20. října. Práce na pravém jízdním pruh v klesání do Liboce budou zahájeny 21. října a měly by být dokončeny na začátku listopadu. Tím by tak měly být veškeré práce na akci Drnovská dokončeny.

Celý článek 11. 10. 2024

Již druhý ročník Dopravního orienťáku pořádá městská část Praha 6. Jedná se o závod, který kombinuje orientační běh s používáním prostředků městské hromadné dopravy. Závod se uskuteční v Evropské týdnu mobility ve čtvrtek 19. září.

Celý článek 16. 9. 2024

Díky BUS pruhům se podařilo odsunout kolony aut v ranních špičkách především z rezidenčních čtvrtí Dejvic a Bubenče směrem k Vltavě. To byl jeden z hlavních cílů tohoto opatření, jelikož centrum Dejvic a Bubenče se s hustotou dopravy a ranními kolonami potýká již léta.

Celý článek 12. 9. 2024