Projekt obědů zdarma pokračuje do června

Praha 6 se již v závěru loňského roku rozhodla pomoci rodinám v tíživé ekonomické a nabídla, že dětem a žákům, jejichž rodiče o to požádají, zaplatí školní stravování. Protože zájem rodičů zvolna narůstá a projekt má pozitivní odezvu, radnice ho prodlužuje do konce června.

Hlavní foto

Pomoci rodičům, aby nemuseli děti odhlašovat z kroužků, sportovních aktivit nebo dokonce školního stravování v době dramatického růstu životních nákladů – to je důvod, proč se radní rozhodli v proplácení obědů a i svačin ve školkách pokračovat. „Na období březen až červen je v rozpočtu připravená částka zhruba 4,5 milionu korun. Předpokládáme, že obědy zdarma budou dostávat všechny děti jako doposud a mohou přibýt i nové, pokud se finanční situace v některých rodinách zhorší,“ říká starosta Jakub Stárek.

Předností šestkového podpůrného programu je jednoduchost. Rodičům dětí chodících do základních nebo mateřských škol zřizovaných městskou částí stačí čestně prohlásit, že se jejich finanční situace kvůli současné ekonomické situace zhoršila. „To odbourává spoustu překážek, které brání čerpání u jiných forem podpory,“ doplňuje místostarostka pro školství Mariana Čapková. Žádost o úhradu stravování je potřeba škole nebo školce doručit do konce března. Formulář je k dispozici ZDE na webu Prahy 6 nebo v jednotlivých zařízeních, kde se dítě stravuje.

Zájem postupně rostl

Během prvních dvou měsíců, tedy v listopadu a prosinci loňského roku, mělo obědy zdarma 860 dětí, tedy 6,86 % všech dětí navštěvujících školy a školky zřizované městskou částí. Radnici to stálo 1,16 milionu korun. Když městská část prodloužila projekt o další dva měsíce, zájem mírně vzrostl – rodiče požádali o obědy zdarma pro 1079 dětí, což v přepočtu činí 8,6 % všech žáků a výdaj 1,597 milionu korun. „Na základě těchto čísel jsme se rozhodli, v projektu pokračovat do konce letošního školního roku,“ dodává Mariana Čapková.

Projekt pomoc rodinám s dětmi

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024

V souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v Praze a celé ČR oslovuje městská část Praha 6 postupně jednotlivé školy a napomáhá koordinaci opatření, která zavádí a doporučuje hygienická stanice. Ta ostatně již v minulých dnech začala jednotlivé školy kontaktovat s informacemi a doporučením, jak v tomto případě postupovat.

Celý článek14. 3. 2024