Přijďte do Písecké brány na výstavu umělců z Bayreuthu

V Písecké bráně je od 30. ledna 2014 výstava 12 umělců z partnerského města Prahy 6 německého Bayreuthu. Vstup zdarma! Těšíme se na Vás.

Hlavní foto

Slavnostní vernisáž včera zahájili společně s Marií Kousalíkovou, starostkou městské části Praha 6 také Beate Kuhn, zástupkyně primátorky města Bayeruth, Hans Hubertus Esser, předseda Uměleckého sdružení Bayreuth a Veronika Vymětalová, radní Prahy 6 pro kulturu.

Na podzim 2012 a na jaře 2013 uspořádala městská část Praha 6 ve výstavní síni Nové radnice partnerského města Bayreuth dvě výstavy: „Slavné stavby Prahy 6“ a „Umělci Prahy 6 – umělci Praze 6“,které měly u tamního publika značný úspěch.

Právě skončená velmi úspěšná výstava bayreuthského karikaturisty Matthiase Ose „Wagnerovy myšlenky – Richardovy cesty“ i současná výstava členů Uměleckého sdružení Bayreuth s názvem „pARTneři Bayreuth – Praha 6“ jsou recipročními akcemi v oblasti partnerské kulturní spolupráce.

Umělecké sdružení Bayreuth bylo založeno v součinnosti s Univerzitou Bayreuth v roce 1980 jako pokračovatel někdejšího sdružení z let 1843 – 1936. Zpočátku převažovaly výstavy umělců zvučných jmen: Alfred Hrdlicka, Alfred Kubin, Jiří Kolář, Christoph Meckel, Rudolf Hausher, Horst Antes, Günter Ücker, Antoni Tapies, Eduardo Chillida aj.

V současné době se svazky s univerzitou rozvolnily a členy sdružení se stává postupně čím dál více tvůrčích umělců, kteří jsou motivováni zejména možností vystavovat v jeho rámci. Sdružení, které má nyní 270 členů, pořádá každoročně deset výstav.

Současná výstava Uměleckého sdružení Bayreuth v naší historické Písecké bráně nabízí 26 děl od 12 autorů, jimiž jsou: Peter Coler, Hans-Hubertus Esser (předseda sdružení), Fritz Föttinger, Christel Gollner, Monika Pellkofer-Griess, Wieland Prechtl, Margit Rehner, Bernd Romankiewitz, Wo Sarazen, Gudrun Schüler, Hans Joachim Sollik a Anderea Wunderlich.

Písecká brána
K Brusce 5/208
160 00  Praha 6 - Hradčany

mobil:  420 720 139 431
telefon:  420 233 321 313

Otevírací doba

Pondělí: zavírací den
Úterý – Neděle: 10 – 22 hodin

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024