Přehled všech žadatelů o kulturní dotace na 2.pololetí 2015

V přiložené tabulce najdete přehled všech žadatelů o kulturní dotace v jarním kole.  

Šest desítek subjektů si v jarním kole dotačního programu Kultura 2015 podalo žádost na podporu celkem 83 projektů. Součtem žadatelé chtěli více než 12 milionů korun. V průběhu června z nich kulturní komise doporučila k podpoře 27 projektů. Její rozhodnutí následně schválila rada i zastupitelstvo městské části Praha 6. 

Hlavní foto

„Jak jsme očekávali, podané projekty jsou pestré a zahrnují celou škálu aktivit v oblasti kultury, třeba nejrůznější divadelní představení, výstavy, koncerty nebo rovnou festivaly moderní i vážné hudby, projekty, které propojují generace a oživují společenský život v Praze 6,“ říká Romana Vylitová, vedoucí oddělení kultury MČ Praha 6. Mezi ty nejzajímavější patří například festival dětských divadelních souborů, kterých je na Praze 6 téměř čtyřicet. O dotaci se uchází také projekt sousedských nedělních trhů.

„Vycházíme z toho, že nejraději se lidé zapojí do toho, co sami potřebují nebo chtějí mít. Žijí tady, znají svoje okolí a mají naprosto konkrétní představu, co by mohlo být jinak. Právě proto jsou tady kulturní dotace, které mají podpořit jejich úsilí a nastartovat proces změny,“ říká Jan Lacina (STAN), zodpovědný za školství a kulturu.

Další dotační program v oblasti kultury pro rok 2016 a víceleté projekty plánuje radnice vypsat v říjnu, kromě toho budou moci zájemci od září zažádat také o takzvané „rychlé dotace" do 10 tisíc korun, které budou rozděleny do jednoho měsíce po podání žádosti.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024