Praha 6 zaplatí dětem obědy i v lednu a v únoru

Praha 6 i v tomto roce přichází s nabídkou pomoci rodinám v době dramatického nárůstu životních nákladů. V lednu i v únoru mohou rodiče opět žádat o úhradu obědů pro své děti v základních a mateřských školách. Pokračování projektu „Pomoc rodinám do škol“ schválili radní Prahy 6.

Hlavní foto

„Situace řady rodin je velmi těžká. Šestkové občany čekají tuto zimu mimořádné náklady například s koncem fixací energií. Úhradu školních obědů nabízíme proto všem rodičům, kteří mají děti v šestkových školách a školkách a projeví o to zájem,“ uvedl starosta Prahy 6 Jakub Stárek. Rodiče se tak mohou sami rozhodnout, zda nabízenou pomoc od městské části přijmou či ne.

Praha 6 projekt odstartovala již v loňském roce a úhradu obědů nabídla rodičům v listopadu a prosinci. Za obědy pro 860 přihlášených dětí, tedy 7 % všech dětí navštěvujících základní a mateřské školy zřizované městskou částí, zaplatila Praha 6 jeden milion 160 tisíc korun. Pro první dva měsíce letošního roku má na obědy v rozpočtu vyčleněny 3 miliony korun. Rodiče i zákonní zástupci mohou o úhradu plného stravného na obědy svých dětí na základě čestného prohlášení žádat do 10. ledna prostřednictvím zařízení, kde se děti stravují.

„Nejde o plošnou pomoc, ale o pomoc cílenou na ty, kteří se cítí zasaženi současnou situací. Ukázalo se, že jednoduchá forma žádosti v podobě čestného prohlášení odstranila strach ze zbytečné administrativy či stud, který by těm, kdo potřebu pomoci cítí, bránil o ni požádat. Pozitivní reakce rodičů nás přesvědčily, že má smysl ve financování pokračovat,“ říká Mariana Čapková, radní pro oblast školství.

Podrobnější informace ZDE

Související články

U příležitosti Dne učitelů Praha 6 pravidelně oceňuje své nejlepší učitele ze svých základních i mateřských škol. Titul Vynikající učitel na návrh svých ředitelů přebírají pedagogové, kteří do své náročné práce přinášejí něco navíc, ať už jsou to atraktivní metody práce, inovace, spolupráce s dalšími institucemi, integrace znevýhodněných žáků nebo vytvářejí inspirativní prostředí pro žáky i kolegy.  

Celý článek28. 3. 2024

V souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v Praze a celé ČR oslovuje městská část Praha 6 postupně jednotlivé školy a napomáhá koordinaci opatření, která zavádí a doporučuje hygienická stanice. Ta ostatně již v minulých dnech začala jednotlivé školy kontaktovat s informacemi a doporučením, jak v tomto případě postupovat.

Celý článek14. 3. 2024