Praha 6 zaplatí dětem obědy i v lednu a v únoru

Praha 6 i v tomto roce přichází s nabídkou pomoci rodinám v době dramatického nárůstu životních nákladů. V lednu i v únoru mohou rodiče opět žádat o úhradu obědů pro své děti v základních a mateřských školách. Pokračování projektu „Pomoc rodinám do škol“ schválili radní Prahy 6.

Hlavní foto

„Situace řady rodin je velmi těžká. Šestkové občany čekají tuto zimu mimořádné náklady například s koncem fixací energií. Úhradu školních obědů nabízíme proto všem rodičům, kteří mají děti v šestkových školách a školkách a projeví o to zájem,“ uvedl starosta Prahy 6 Jakub Stárek. Rodiče se tak mohou sami rozhodnout, zda nabízenou pomoc od městské části přijmou či ne.

Praha 6 projekt odstartovala již v loňském roce a úhradu obědů nabídla rodičům v listopadu a prosinci. Za obědy pro 860 přihlášených dětí, tedy 7 % všech dětí navštěvujících základní a mateřské školy zřizované městskou částí, zaplatila Praha 6 jeden milion 160 tisíc korun. Pro první dva měsíce letošního roku má na obědy v rozpočtu vyčleněny 3 miliony korun. Rodiče i zákonní zástupci mohou o úhradu plného stravného na obědy svých dětí na základě čestného prohlášení žádat do 10. ledna prostřednictvím zařízení, kde se děti stravují.

„Nejde o plošnou pomoc, ale o pomoc cílenou na ty, kteří se cítí zasaženi současnou situací. Ukázalo se, že jednoduchá forma žádosti v podobě čestného prohlášení odstranila strach ze zbytečné administrativy či stud, který by těm, kdo potřebu pomoci cítí, bránil o ni požádat. Pozitivní reakce rodičů nás přesvědčily, že má smysl ve financování pokračovat,“ říká Mariana Čapková, radní pro oblast školství.

Podrobnější informace ZDE

Související články

Radnice se na jaře rozhodla pomoci rodičům deváťáků s přípravou na přijímací zkoušky na střední školy a nabídla jim příspěvek dva tisíce korun na přípravné kurzy, zkoušky nanečisto, přípravu na talentovky a podobně. Městská část na tento program vyčlenila ve svém rozpočtu jeden milion korun.

Celý článek 19. 7. 2024

O pobyt dětí v mateřských školách v průběhu léta je stabilně velký zájem. Proto se v tomto roce radnice rozhodla vyzkoušet pilotní projekt – běžný provoz v mateřské škole Antonína Čermáka. Cílem je pomoci rodičům vyřešit složitou situaci, kterou každoročně v průběhu letních měsíců se školkovými dětmi řeší, a to kam s dětmi, když nemám dovolenou a nemám dostatek finančních prostředků.

Celý článek 12. 7. 2024