VIDEOREPORTÁŽ: Praha 6 pořídila pro koncerty v NTK klavír

V neděli 9. 3. 2014 byl v atriu Národní technické knihovny v Praze slavnostně odhalen klavír Petrof. Společně s Marií Kousalíkovou, starostkou městské části Praha 6 jej odhalil Jan Petrof, pravnuk zakladatele továrny pana Antonína Petrofa. Koncertu, který klavír "pokřtil" se zúčastnily stovky diváků. PODÍVEJTE SE NA VIDEOREPORTÁŽ UVNITŘ ČLÁNKU.

Hlavní foto

Klavír pořídila městská část Praha 6 právě pro unikátní příležitost koncertů konaných právě v atriu knihovny, které se během uplynulých tří let staly velmi oblíbené a navštěvované. Na slavnostním koncertu vystoupil Praga Camerata a špičkoví klavíristé – Ivan Klánský a Lukáš Klánský.

Praze 6 vznikly díky atriu Národní technické knihovny naprosto jedinečné koncertní prostory. „Hudba v tomto akusticky i vizuálně velmi zajímavém prostoru zní již třetím rokem, kdy jsme v NTK pod patronací Václava Hudečka začali sérii koncertů nejtalentovanějších studentů Pražské konzervatoře s názvem „Z hvězdiček rostou hvězdy. Nyní chceme koncerty posunout zase o něco výše. Právě proto jsme letos zakoupili tento klavír, který v Národní technické knihovně pro příležitosti koncertů od nynějška zůstává,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

„Firma PETROF slaví letos 150. let od svého založení, jsme největší výrobci v Evropě a prodáváme klavíry a pianina do 60 zemí celého světa. Naše nástroje kupují jak fyzické osoby, tak např. filharmonie, školy, divadla. Toto je ale vůbec poprvé, kdy byl klavír prodán městské části. Jsme rádi, že právě v Praze 6 bude tento výjimečný nástroj sloužit talentovaným umělcům,“ řekla Zuzana Ceralová Petrofová, jednatelka a prezidentka společnosti Petrof.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024